Programi

Microsoft funkcija AI za opoziv nedostupna do oktobra

Microsoft funkcija AI za opoziv nedostupna do oktobra
Foto: Pixnio | Microsoft funkcija AI za opoziv nedostupna do oktobra

​Microsoft kaže da planira da dozvoli Windows testerima da isprobaju njegovu kontroverznu funkciju Recall AI u oktobru. Softverski gigant je prvobitno planirao da lansira Recall sa svojim Copilot Plus računarima u junu, ali je bio primoran da zadrži tu funkciju nakon što su se pojavili bezbjednosni problemi.

U vrijeme odlaganja 13. juna, Microsoft je obećao da će ova funkcija - koja snima skoro sve na vašem računaru - biti dostupna za Windows insajdere "u narednim nedjeljama", ali to je sada više kao u narednim mjesecima. "Sa posvećenošću pružanju pouzdanog i bezbijednog Recall (pregled) iskustva na Copilot Plus računarima za klijente, dijelimo ažuriranje da će Recall biti dostupan Windows Insajderima od oktobra", kaže Pavan Davuluri, šef Windowsa i Surfacea.

Ova funkcija koristi lokalne AI modele ugrađene u Windows 11 za snimanje ekrana uglavnom svega što vidite ili radite na svom računaru, a zatim vam daje mogućnost da pretražujete i preuzimate stavke koje ste vidjeli. Vremenska linija koja se može istražiti takođe vam omogućava da se krećete kroz sve ove snimke da biste se osvrnuli na svoj posao određenog dana.

Iako je Microsoft uvijek smatrao da je opoziv bezbijedan, lokalni i privatan na uređaju, istraživači bezbjednosti su otkrili da baza podataka nije šifrovana i da je malver potencijalno mogao da pristupi funkciji opoziva. Microsoft sada radi na velikim promjenama u Recallu, uključujući pretvaranje funkcije pokretane vještačkom inteligencijom u iskustvo koje se može uključiti umjesto podrazumijevanog uključivanja, šifrovanje baze podataka i autentifikaciju preko Windows Helloa.

Davuluri ne objašnjava zašto je Recall dodatno odložen, ali kaže da je "bezbijednost i dalje naš glavni prioritet i kada Recall bude dostupan za Windows Insajdere u oktobru, objavićemo blog sa više detalja. Vjerovatno je da je Microsoftu jednostavno potrebno više vremena da u potpunosti testira svoje bezbjednosne promjene za opoziv."

To bi moglo značiti da ove godine nećemo vidjeti potpuno lansiranje Recalla. Microsoft obično testira Windows funkcije sa svojim Insajder programom nedjeljama ili mjesecima prije nego što ih isporuči šire. Taj trenutak može zavisiti od toga kada će tačno Microsoft uspjeti da isporuči testnu verziju Recalla u oktobru, prenosi "PCpress".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije