Programi

Fortnite se vraća na iOS u EU

Fortnite se vraća na iOS u EU
Foto: YouTube / Printscreen | Fortnite se vraća na iOS u EU

Danas je veliki dan za Epic Games. Osim što su lansirali najnoviju sezonu Fortnite-a, kompanija je ostvarila dugogodišnju ambiciju tako što je donela Epic Games Store na mobilne uređaje.

Ova prodavnica aplikacija sada je dostupna na iOS-u u Evropskoj uniji, nakon što je EU obavezala Apple da dozvoli prodavnice aplikacija trećih strana na iPhone i iPad uređajima, dok je na Androidu dostupna širom sveta. To znači da je Fortnite ponovo dostupan na iOS-u u EU, bez potrebe za oslanjanjem na cloud gaming servise.

Podsetimo, još 2020. godine, Epic je pokušao da zaobiđe proviziju koju Apple i Google uzimaju od kupovina unutar aplikacija, tako što je ponudio igračima Fortnite-a na iOS-u i Androidu mogućnost da direktno od izdavača kupuju V-Bucks valutu po nižoj cijeni.

Kao odgovor, Apple i Google su uklonili Fortnite iz svojih prodavnica, što je igru učinilo neigrivom na njihovim platformama, jer Epic više nije mogao da je ažurira kako bi održao kompatibilnost sa verzijama za konzole i PC. Epic je brzo tužio obe kompanije, započevši pravne borbe koje još uvijek traju.

Međutim, zakon EU o digitalnim tržištima, koji je stupio na snagu ove godine, omogućio je povratak Fortnite-a na iOS u Evropskoj uniji. S obzirom da je Android otvorenija platforma, Epic je mogao da omogući pristup svojoj prodavnici i Fortnite-u širom svijeta na Android uređajima. Nakon nekoliko odbijanja aplikacije od strane Apple-a, u julu ove godine konačno je odobrena verzija Epic Games Store-a za iOS.

Pored povratka Fortnite-a na mobilne uređaje, Epic Games Store donosi i Fall Guys na iOS i Android po prvi put. Mobilna verzija ovog popularnog platformskog battle royale-a gotovo u potpunosti odgovara verzijama za konzole i PC, osim što trenutno nema kreativni mod za izgradnju nivoa. Igra podržava potpuni cross-play i cross-progresiju sa ostalim verzijama, jer se sve sinhronizuje preko vašeg Epic naloga.

Takođe, Rocket League Sideswipe, mobilna verzija popularne igre Rocket League, dostupna je putem Epic prodavnice na iOS-u i Androidu. Epic planira da u budućnosti sarađuje sa drugim developerima kako bi njihove igre bile dostupne na ovoj platformi.

Pored toga, Epic planira da svoje igre učini dostupnim i na drugim prodavnicama aplikacija trećih strana, počevši sa AltStore PAL-om danas, a uskoro i na Aptoide iOS prodavnici u EU, ONE Store na Androidu i drugim tržištima aplikacija.

Tim Sweeney, osnivač i CEO Epic Games-a, izjavio je da se tržište mobilnih aplikacija konačno otvara za konkurenciju zahvaljujući Evropskoj komisiji, i da su sada korisnici iOS-a u EU, kao i Android korisnici širom svijeta, u mogućnosti da pristupe Epic prodavnici i igrama. Dodao je da borba još nije gotova, ali da je ovo značajan napredak za developere i potrošače, koji sada mogu da uživaju u konkurenciji i izboru.

(PC Press)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije