Programi

AI startap Synthesia omogućuje izradu dosad nemogućih prezentacija

AI startap Synthesia omogućuje izradu dosad nemogućih prezentacija
Foto: Pixnio | AI startap Synthesia omogućuje izradu dosad nemogućih prezentacija

​LONDON - Synthesia, britanski startap za vještačku inteligenciju, u ponedjeljak je pokazao mnoštvo novih ažuriranja proizvoda uključujući mogućnost stvaranja vlastitih ključnih prezentacija u stilu Applea s AI avatarima korištenjem samo veb kamere prenosnog računara ili vašeg telefona.

Kompanija stara sedam godina, iza koje stoji Nvidia, rekla je da će nova ažuriranja proizvoda učiniti više sveobuhvatnim paketom videoprodukcije za velike firme, a ne samo platformom koja korisnicima nudi mogućnost stvaranja avatara generisanih vještačkom inteligencijom.

Među novim ažuriranjima koja Synthesia lansira je mogućnost izrade AI avatara korištenjem veb kamera ili telefona, avatara "punog tijela" s šakama i rukama i alat za snimanje zaslona koji prikazuje AI avatar koji vas vodi kroz ono što gledate.

Synthesia, koja kaže da je koristi gotovo polovina Fortune 500 kompanija, koristi AI avatare za razne svrhe.

Oni mogu varirati od izrade prilagođenih videozapisa o obuci za usmjeravanje zaposlenih u određene procese ili generisanja promotivnog materijala koji se može prikazati u obliku videa, a ne e-pošte ili druge tekstualne komunikacije.

Ali to nije uvijek bio slučaj. Prema riječima koosnivača i izvršnog direktora Viktora Riparbelija, u prve tri godine priče o firmi, Synthesia je zapravo počela pokušavati prodati svoju tehnologiju holivudskim agencijama i visokobudžetnim kompanijama za video produkciju. Firma je koristila računarski vid za AI alat za sinhronizaciju koji je pokrete usta učinio realističnijima za različite jezike.

"Ono što smo shvatili je da je prag kvaliteta za bilo šta učiniti s ovim momcima toliko velik, bez obzira šta radimo, bićemo vrlo mali dio puno većeg procesa", rekao je Riparbeli za "CNBC" u intervjuu.

Dodao je:

"Ono što je bilo zanimljivije bio je aspekt demokratizacije: postoje milioni ljudi u svijetu koji žele snimati video, ali oni danas ne rade video jer nemaju budžet."

U uvodnom izlaganju u Appleovom stilu, CEO Synthesije predstavio je nove proizvode kompanije, reklamirajući ih kao paket alata koji je više usmjeren na produktivnost za korištenje u firmama, a ne samo kao platformu koja nudi AI avatare.

Jedna od najvećih novih značajki koju je kompanija pokazala bila je opcija izrade avatara generisanih vještačkom inteligencijom snimanjem manje od pet minuta snimaka pomoću veb kamere ili vašeg telefona. Takođe možete klonirati svoj glas kako bi avatari govorili na više različitih jezika

Obično, da biste napravili AI avatar koristeći Synthesia platformu, morate lično otići u studio. Ljudski glumci ulaze u kabinu za snimanje, snimaju svoj glas i izvode replike ispred zelenog ekrana na stvarnom snimanju.

Ovo su svi podaci za obuku kako bi Synthesia's AI algoritmu pružili facijalne i vokalne nijanse koje su mu potrebne da osmisli ljudske avatare koji govore na ekspresivan način. Ranije ove godine Synthesia je predstavila nove ekspresivne avatare koji mogu prenijeti ljudske emocije, uključujući sreću, tugu i frustraciju, prenosi "SeeBiz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije