Okolina

Spasavaju životinjski fond: Uskoro restauracija zaštićene bare u Srpskoj

Spasavaju životinjski fond: Uskoro restauracija zaštićene bare u Srpskoj
Foto: Srna | Spasavaju životinjski fond: Uskoro restauracija zaštićene bare u Srpskoj

ŠAMAC - Plan restauracije zaštićene bare Tišina kod Šamca biće izrađen početkom novembra, a predviđa konkretne mjere zaštite ovog područja i uspostavljanje stabilnih ekoloških uslova.

Dajana Cvjetković, stručni saradnik za prostorno planiranje i ekologiju, rekla je da je u toku ove godine bio veliki period suše i da se moralo vještački upumpavati voda da bi održali dovoljan nivo i da bi se sačuvao životinjski fond.

"Došli smo na ideju da se uradi plan restauracije gdje bi na prirodan način i uz pomoć tehničkih mjera došlo da u svim tim sušnim periodima imamo dovoljnu količinu vode", pojasnila je Cvjetkovićeva.

Ona je navela da će plan restauracije biti objavljen na internet stranici opštine Šamac na koji će moći da se daju prijedlozi.

Ekolog iz Društva za zaštitu biodiverziteta Jovica Sjeničić rekao je da je jedan od ciljeva ovakvih projekata da stbilizuju nivo vode u eko-sistemu kako bi se omogućili bolji uslovi za opstanak svih biljnih i životinjskih vrsta koje su značajne za opstanak ovog područja i njegovo funkcinisanje.

Projekat restauracije provodi Razvojni program UN /UNDP/ pod pokroviteljstvom globalnog Fonda za zaštitu životne sredine.

Bara Tišina je zaštićeno stanište četvrte kategorije, utočište je za više od 200 biljnih vrsta, 150 ptica i veliki broj vodozemaca i gmizavaca, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije