Okolina

Otkriveno odakle dolaze misteriozni zvukovi iz Marijanske brazde (VIDEO)

Otkriveno odakle dolaze misteriozni zvukovi iz Marijanske brazde (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Otkriveno odakle dolaze misteriozni zvukovi iz Marjanove brazde (VIDEO)

Naučnici su napokon otkrili izvor neobičnih zvukova koji dolaze iz najdubljeg dijela okeana. Neobični zvukovi, opisani kao "biotwang" šumovi, zvuče poput zvjezdanih brodova iz naučno-fantastičnih filmova, a zapravo su pozivi kitova Bryde (Balaenoptera edeni). Istraživači vjeruju da ovi kitovi koriste ove pozive kako bi se međusobno locirali, slično kao u igri "Marko Polo".

Naučnici su prvi put otkrili te neobične zvukove 2014. godine dok su koristili podvodne klizače za akustično istraživanje Marijanske brazde - najdubljeg okeanskog rova na svijetu, koji se proteže više od 2.400 kilometara južno od Japana i dostiže dubinu od 10.935 metara.

Zvukovi "biotwanga" mogu se podijeliti na dva dijela: prvi je niski, grubi zvuk koji odjekuje dubinama okeana, dok je drugi visok, metalni zvuk, koji su istraživači uporedili sa zvukovima svemirskih brodova iz "Zvjezdanih staza" i "Ratova zvijezda".

Iako su zvukovi u početku zbunjivali naučnike, 2016. godine istraživači su pretpostavili da bi mogli poticati od velikih kitova usana, poput plavih kitova (Balaenoptera musculus) ili grbavih kitova (Megaptera novaeangliae). Međutim, zvukovi se nisu podudarali s poznatim pozivima tih vrsta kitova.

U novoj studiji, objavljenoj 18. septembra u časopisu "Frontiers in Marine Science", istraživači su napokon dokazali da zvukove proizvode kitovi Bryde, zahvaljujući novim alatima vještačke inteligencije (AI) koji su analizirali više od 200.000 sati audiozapisa iz različitih dijelova okeana. Naučnici su posumnjali da su kitovi Bryde izvor tih zvukova kad su snimili desetak kitova u blizini Marijanskog arhipelaga, od kojih je devet proizvelo karakteristični zvuk.

"Jednom je slučajnost. Dvaput je slučajnost. Devet puta, to je sigurno kit Bryde," izjavila je An Alen, vodeća autorka studije i okeanografkinja iz Nacionalne kancelarije za okeansku i atmosfersku administraciju (NOAA) za "Scientific American".

Kako bi konačno potvrdili da su kitovi Bryde stvarno odgovorni za ove zvukove, istraživači su uporedili pojavu zvukova s migracijskim obrascima ove vrste. To je uključivalo pretragu godina audiozapisa snimljenih monitoring stanicama širom Marijanskog arhipelaga i njegovih okolnih voda. Taj proces je ubrzan korištenjem AI tehnologije koja je zvukove "biotwanga" pretvorila u slike, poznate kao spektrogrami, što je omogućilo algoritmu mašinskog učenja da lako razlikuje ovaj zvuk od ostalih.

Studija je takođe otkrila da se zvuk "biotwanga" može čuti samo u sjeverozapadnom Pacifiku, iako kitovi Bryde obitavaju na širem području. Podaci pokazuju i nagli porast ovih zvukova tokom 2016. godine, kada je porast temperature okeana, uzrokovan El Ninjo fenomen, doveo do većeg broja kitova Bryde u tom području.

Iako razlog zašto ovi pozivi zvuče tako neobično i dalje ostaje misterija, istraživači nagađaju da bi ih kitovi mogli koristiti kao pozive za kontakt, nešto poput "Marko Polo" igre u okeanu. "Moguće je da koriste 'biotwang' kao poziv za kontakt, ali potrebna su nam dodatna istraživanja prije nego što to možemo sa sigurnošću reći," izjavila je Alen za "Popular Science", a prenosi "Klik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije