Okolina

Otkriveno koliko tačno klimatske promjene pojačavaju intenzitet ekstremnih suša

Otkriveno koliko tačno klimatske promjene pojačavaju intenzitet ekstremnih suša
Foto: Unsplash | Otkriveno koliko tačno klimatske promjene pojačavaju intenzitet ekstremnih suša

Klimatske promjene za koje je kriv čovjek za 30 odsto su pojačale intenzitet i raširenost suša koje su pogodile Evropu tokom ljeta 2022. To je pokazala studija Centra za ekološka istraživanja Helmholc (UFZ) objavljena u Nature Geoscience.

Ekstreman klimatski događaj pojačala je činjenica da su klimatske promjene već dovele do drastičnog i kontinuiranog pada vlažnosti zemljišta u ranijim godinama, saopštio je UFZ.

Ekstremna suša koja je prije dva ljeta pogodila centralnu i južnu Evropu između juna i avgusta dovela je do velikih problema – više od polovine stanovništva Italije suočilo se sa restrikcijama vode, dok je u više od 100 francuskih opština snabdijevanje vodom moralo da se obavlja cisternama. Osim toga, usjevi su bili za 15 odsto manji, a šumski požari pogodili su velike dijelove Španije, Italije, Francuske, Slovenije i Rumunije, dok su velike rijeke poput Poa i Rajne toliko opale da su bile neplovne i nisu mogle da se koriste za proizvodnju dovoljne količine struje.

"Ljetnja suša 2022. imala je ozbiljne društveno-ekonomske posljedice za Evropu", rekla je dr Emanuel Bevakva, glavna autorka studije i šefica radne grupe za klimatske ekstreme u UFZ.

Međuvladin panel za klimatske promjene već je ustanovio da su suše pojačane zbog klimatskih promijena za koje je kriv čovjek. Međutim, shvatanje uticaja klimatskih promijena na pojedinačne klimatske događaje poput suše prilično je ograničeno. Zbog toga su naučnici ispitali količinu vode u zemljištu i njegovu geografsku distribuciju u Evropi.

Otkrili su da je deficit vlažnosti u dva metra zemljišta u centralnoj i južnoj Evropi od juna do avgusta bio 280 kubnih kilometara. To znači da je nedostajalo oko 120 miliona bazena vode.

"Naše simulacije pokazale su da je suša 2022. bila najekstremnija od 1960.", rekla je dr Bevakva.

U nekim dijelovima Evrope gotovo da nije bilo nikakvih padavina od marta do avgusta. Dok je deficit vlažnosti bio ključan faktor suše, visoke temperature samo su pojačale opadanje vlažnosti u zemljištu, naveli su istraživači.

"Klimatske promjene su značajno intenzivirale sušu. To primarno može da se pripiše visokim temperaturama jer one značajno pojačavaju brzinu isparavanja", rekao je prof. dr Jakob Zajšler, koautor studije i šef odjeljenja za složene ekološke rizike UFZ, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije