Okolina

Objavljeni zastrašujući snimci oluje iz svemira (FOTO, VIDEO)

Objavljeni zastrašujući snimci oluje iz svemira (FOTO, VIDEO)
Foto: X.com | Objavljeni zastrašujući snimci oluje iz svemira (FOTO, VIDEO)

Metju Dominik, astronaut NASA, koji se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici, snimio je 1. jula fotografiju uragana Beryl na Karibima i objavio je na platformi X. Uragan koji je tada bio kategorije 4 imao je vjetrove od oko 215 km/h.

U međuvremenu, uragan Beryl je u ponedjeljak naveče dosegao rekordnu snagu 5, objavio je Nacionalni centar za uragane, kad je pogodio Karibe. Na ostrvima u Karipskom moru poginulo je najmanje šestoro ljudi.

Premijer Grenade, Dikon Mičel, rekao je kako to najvjerovatnije nije konačan broj smrtnih slučajeva. Vjetar je dosegao brzinu od 265 km/h.

‘U pola sata Carriacou je sravnjen s zemljom‘, kazao je Mičel.

 

Prolazeći preko Grenade, uragan je uništio brojne zgrade, prekinuo električne i telefonske žice gotovo svim stanovnicima ostrva. Slično je prošla i susjedna ostrvska  država Sveti Vinsent i Grenadini gdje je najmanje jedna osoba poginula, a dijelovi ostrva su bez struje i vode, uključujući i bolnicu.

Uragani – tropski cikloni koji nastaju iznad Atlantskog okeana ili istočnog Tihog okeana – koriste topao, vlažan zrak kao gorivo. Cijeli sustav oblaka i vjetra vrti se i raste, hranjen toplinom oceana i vodom koja isparava s površine.

Sezona atlantskih uragana obično počinje krajem srpnja ili početkom kolovoza, no posljednjih godina kreće mnogo ranije.

Tookom noći s ponedjeljka na utorak Beryl je postao najranija oluja u koja se razvila u uragan kategorije 5 u Atlantiku i druga u istoriji koja je nastala u julu. Jačanje ove oluje može se objasniti neobično toplim okeanskim vodama na koje utiče zagađivanje fosilnim gorivima, piše Dnevnik.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije