Okolina

Najpoznatiji grad na svijetu mogao bi pretrpiti jezivu sudbinu

Najpoznatiji grad na svijetu mogao bi pretrpiti jezivu sudbinu
Foto: Pixnio | Najpoznatiji grad na svijetu mogao bi pretrpiti jezivu sudbinu

Nova simulacija zemljotresa magnitude 7.8 na južnom rasjedu San Andreas pokazuje da bi Los Anđeles mogao doživjeti 50 odsto manje pomicanja tla nego što su prijašnje prognoze predviđale. Iako ovo zvuči ohrabrujuće, stručnjaci upozoravaju da oprez ne treba popuštati. Još uvijek postoji mnogo nepoznanica o mogućoj šteti od velikog potresa u regiji.

"Ovo je samo jedan scenario," izjavio je Te-Jang Jeh, postdoktorant na Univerzitetu San Dijego i koautor studije, prenosi "LiveScience".

Iako studija još nije prošla recenziju, objavljena je na "ESS Open Archive". Ažurira računarske modele prvi put korištene tokom projekta "Great Southern California ShakeOut" iz 2008., koji je procjenjivao posljedice zemljotresa magnitude 7.8 na južnom rasjedu San Andreas, koji se nalazi 50 kilometara istočno od centra LA-a.

Prema Kalifornijskom državnom centru za zemljotrese, takav potres mogao bi izazvati 1800 smrtnih slučajeva, 50.000 povrijeđenih i štetu od 200 milijardi dolara.

"ShakeOut" simulacija predviđala je drastično kretanje tla u centru LA-a, što je izazvalo zabrinutost među naučnicima, rekao je Tomas Hiton, profesor emeritus geofizike i građevinarstva na Kalteku. Hiton, koji nije bio uključen u novu studiju, istakao je da su raniji modeli pretpostavljali da će se valovi zemljotresa usmjeriti prema gradu kroz bazene kao valovodi. Ali, zbog složenih struktura bazena, nije sigurno bi li se to dogodilo.

Jeh i Kim Olsen, seizmolog iz države San Dijego, koristili su naprednije simulacije koje uključuju stvarnu topografiju i detalje o geometriji rasjeda. Njihovi rezultati pokazuju manje zastrašujuće pomjeranje tla. Iako bazeni oko LA-a usmjeravaju valove potresa, planinska topografija oko rasjeda raspršuje te valove, smanjujući njihov intenzitet pri ulasku i izlasku iz bazena.

Ipak, ovo ne znači da stanovnici Južne Kalifornije mogu biti mirni: "Važno je da su ponovno napravili ovaj izračun i ja im čestitam na tome," rekao je Hiton. "Ali još uvijek nemamo dovoljno stvarnih podataka iz potresa."

Područje je sada dobro opremljeno seizmičkim monitorima, ali treba više potresa za prikupljanje potrebnih podataka. Zakari Ros, geofizičar s Kalteka, napomenuo je da kretanje tla može značajno varirati unutar LA-a. Sredina bazena Los Anđelesa leži na sedimentima koji su osjetljiviji na kretanje, dok su područja bliža planinama stabilnija. Osim toga, osim San Andreasa, postoji više rasjeda u blizini LA-a, koji predstavljaju vlastite rizike, prenosi "Klik".

"Ovo je dio onoga što čini cijeli problem tako složenim," rekao je Ros. "Čak i kad biste ovu jednu simulaciju shvatili prilično ozbiljno, to je samo jedna od mnogih."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije