Okolina

NASA: Dijelovi Španije će za 30 godina biti pretopli za život, ugroženo zdravlje ljudi

NASA: Dijelovi Španije će za 30 godina biti pretopli za život, ugroženo zdravlje ljudi
Foto: Pixabay | NASA: Dijelovi Španije će za 30 godina biti pretopli za život, ugroženo zdravlje ljudi

MADRID - NASA je danas izdala upozorenje da će u određenim dijelovima Španije, uključujući Madrid, Valesiju i Andaluziju, zbog klimatskih promjena za 30 godina biti previše toplo za život.

Studija NASA pod nazivom ''Pretoplo: kako klimatske promjene mogu učiniti da neka mjesta budu previše vrela za život'' upozorava da će osim dijelova Španije, do 2050. područja kao što su Južna Azija, Persijski zaliv, Crveno more i istočna Kina biti toliko topla da život neće biti održiv.

Istovremeno, studija napominje da će slične temperature pogoditi dijelove jugoistočne Azije i Brazil do 2070, prenosi Jurovikli.

''Događaji poput toplotnog talasa 2003. u Evropi, koji je odnio više od 70.000 života, postaće sve češći i ozbiljniji od 2040-ih pa nadalje. Ljudi koji već žive na 'vrelim mjestima' moraće da se prilagode još dužim periodima toplotnih talasa, dok će oni koji žive u hladnijim gradovima biti izloženi ekstremnim vrućinama na koje nisu navikli'', navode stručnjaci.

Eksperti upozoravaju da će veliki gradovi morati da se prilagode prije 2050, posebno kada je u pitanju adekvatna klimatizacija, kao i da je neophodno riješiti problem nedostatka zelenih površina u urbanim regijama.

Zdravstveni problemi kao što su dehidratacija, toplotni udar i kardovaskularne bolesti postaće češći, upozoravaju stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije