Okolina

Mještani poručili: Una je naš identitet (FOTO)

Mještani poručili: Una je naš identitet (FOTO)
Foto: Ustupljene/Fondacija Atelje za društvene promjene | Mještani poručili: Una je naš identitet

GRAČAC - Mještani Donje Suvaje, opština Gračac, u Hrvatskoj, zajedno s aktivistima danas su se okupili kako bi spriječili izgradnju mini-hidroelektrane na rijeci Uni, čija je gradnja počela prije dvije sedmice, i to na samo nekoliko stotina metara od njenog izvora.

No, ovaj problem se ne tiče samo Hrvatske, već i BiH, jer je mjesto na kojem je planirana izgradnja MHE na samo nekoliko kilometra udaljenosti od granice sa BiH, gdje Una ima status nacionalnog parka.

Sa ovih protesta okupljeni su poručili da je Una njihov identitet.

"Una je identitet svih nas. Una nije obična rijeka, ona je jedna od rijetkih rijeka koje imaju izvor u obliku vrela. Takvih vrela ima malo u Evropi", ističu mještani koji su se okupili na mjestu gdje je investitor već počeo kopati bagerima.

I članovi Fondacija "Atelje za društvene promjene - ACT" pridružili su se protestu protiv izgradnje male hidroelektrane (MHE) na vrelu Une, a kako su istakli, od resornih inspekcijskih organa i resornih ministarstava traži se da hitno obustave radove na ovom lokalitetu, jer, kako navode "od izgradnje MHE na Uni ne smije i neće biti ništa."

Kako je kazao Vladimir Topić, iz Centra za životnu sredinu, zadnje dvije sedmice, kako su radovi počeli na izgradnji MHE, lokalno stanovništvo je izričito protiv toga i već su se nekoliko puta okupljali.

"Riječ je o nedostatku dozvola za građenje, tj. građevinska dozvola je istekla investitoru. Ovo je baš jedan katastrofalan projekat i nadamo se da će lokalno stanovništvo imati snage da ga zaustavi. Riječ je o zaštićenom području i Natura 2000 proglašenom području, tj. dio je evropske ekološke mreže", objasnio je Topić za "Nezavisne".

Nikola Rađenović, mještanin i zamjenik načelnika opštine Gračac, za "Nezavisne" kaže da dozvola postoji, ali je sada pitanje da li je procedura za dobijanje građevinske dozvole bila ispravna.

"To sad inspekcije provjeravaju, kao i svih ostalih 12 dokumenata koje oni posjeduju. Prethodno je bilo sporadično okupljanje, a ovaj put je bilo u većem obimu. Inspekcija bi ovih dana trebalo da donese konačnu odluku, tj. znaće se da li je sve u skladu sa zakonom. No, sve što je rečeno na protestu nema pravno utemeljenje, nema težinu, jer struka treba da kaže svoje", rekao je Rađenović.

I iz Udruženja "Green Team", upozoravaju da bageri nastavljaju devastaciju na području izvorišta Une te su pozvali na hitno reagovanje Nacionalni park Una, Park prirode Una, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Federalno ministarstvo okoliša i turizma da formalno traže informacije o slučaju i jasno i nedvosmisleno zauzmu stav u vezi s pitanjem ovog katastrofalnog događaja. Najavili su da će u narednim danima više od 40 ekološki orijentisanih udruženja zauzeti jedinstven stav u vezi s ovom temom.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske poručili su da najoštrije osuđuju izgradnju male hidroelektrane na izvoru rijeke Une te zahtijevaju od nadležnih institucija susjedne države da smjesta nalože zaustavljanje radova i vraćanje područja u prvobitno stanje.

"Kao institucija nadležna za sprovođenje ESPO konvencije i SEA protokola u ime BiH, odgovorno tvrdimo da prekogranična procjena uticaja na dalji tok rijeke Une kroz BiH nije sprovedena, i stoga ćemo, bez odgađanja, obavijestiti Sekretarijat ESPO i Implementacioni komitet SEA protokola o najnovijem kršenju prava Bosne i Hercegovine kao potencijalno pogođene zemlje. Institucije Republike Hrvatske svojim ponašanjem u slučaju Trgovske gore i sada nečinjenjem, u slučaju devastacije vrela Une, pokazuju da ne poštuju ni međunarodne obaveze koje su potpisivanjem konvencija prihvatile ni standarde koje bi, kao zemlja članica Evropske unije, morali poštovati", navode iz resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije