Okolina

Hoće li stopalo britanskog istraživača razotkriti najveću penjačku misteriju?

Hoće li stopalo britanskog istraživača razotkriti najveću penjačku misteriju?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Hoće li stopalo britanskog istraživača razotkriti najveću penjačku misteriju?

Prije 100 godina treća britanska ekspedicija pokušala je osvojiti najviši planinski vrh. U njoj su učestvovali George Mallory, Noel Odel i Sandy Irvine.

Mallory i Irvine su nestali tokom trećeg “uspona” u junu 1924. godine, postavljajući zagonetku koja je još uvijek neriješena i 100 godina kasnije.

Zadnji pokušaj treće ekspedicije

Naime, nakon prva dva neuspjela pokušaja uspinjanja, članovi treće ekspedicije odlučili su se za još jedan pokušaj prije početka monsunskih kiša. Mallory, kao vođa ekspedicije, uzeo je tada za partnera, na čuđenje svih, neiskusnog Irvinea umjesto iskusnog Odela. Pretpostavlja se da je to učinio jer je ovaj bio vješt u rukovanju s bocama kiseonika. Svoj zadnji kamp su postavili na 8168 metara, te su 8. juna 1924. krenuli u svoj zadnji proboj. U kamp se više nikada nisu vratili.

Jesu li se vraćali s vrha?

Nakon toga su iduće ekspedicije pronalazile tragove ove dvojice penjača (poput sjekire, boce s kiseonikom), a 1999. je pronađeno i tijelo Malloryja u izvrsnom stanju. Njegovo tijelo je ponudilo posredne dokaze da su ova dvojica stradala ne prilikom uspinjanja, već prilikom povratka s vrha. Kao prvo, Mallory je sa sobom nosio fotografiju supruge Ruth koju je želio ostaviti na vrhu. No, uprkos izvrsnom stanju tijela i odjeće, kod njega nije nađena njena fotografija. Kao drugo, njegove naočale za snijeg bile su u džepu, što znači da mu nisu trebale, a to bi upućivalo da su se kasno vraćali. Jedini razlog za kasni povratak bio bi povratak s vrha.

Nova ekspedicija 2024.

Godine 2024. ekipa National Geographica pronašla je Irvinove djelimične ostatke. Ostaci su nađeni na nižoj nadmorskoj visini od visine na kojoj je nađeno Malloryjevo tijelo. Još se traga za kamerama koje bi mogle pružiti podatke jesu li ova dvojica planinara stigla do vrha. Ako su doista dospjeli do vrha, to bi značilo da trebamo prepraviti istorijske zapise i da Edmund Hillary i Tenzing Norgay nisu prvi koji su osvojili Mount Everest 1953.

Reditelj koji je predvodio ekspediciju, Jimmy Chin, ne želi odati lokaciju pronalaska Irvinovih ostataka kako bi spriječio lovce na artefakte da tragaju za trofejima. No, sada mogu suziti radijus potrage za Irvinovom kamerom koja bi bila nepobitan dokaz da su doista ova dvojica osvojila vrh, piše Sonja Kirchhoffer za portal Povijest.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije