Nauka

Trka dva robota: Jedan u patikama, drugi trči bos (VIDEO)

Trka dva robota: Jedan u patikama, drugi trči bos (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube | Trka dva robota: Jedan u patikama, drugi trči bos (VIDEO)

Robot Era, kompanija koja se bavi razvojem humanoidnih robota, ponovo je privukla pažnju tehnoloških entuzijasta širom svijeta.

Nakon što je prije nekoliko mjeseci prikazala kako njen XBot-L šeta duž Kineskog zida, kompanija je sada objavila snimak dva modela Star1 koji trče kroz pustinju Gobi. 

Trčanje u pustinji velikom brzinom pruža uvid u potencijalnu budućnost humanoidnih robota dizajniranih za okruženja u stvarnom svijetu.

Video je snimljen krajem prošlog mjeseca, a prikazuje dva humanoidna robota Star1 kako se trkaju kroz pustinju. Oni se kreću kamenitim stazama, travnatim površinama i krivudavim putevima.

Jedan od robota trči "bos", dok drugi nosi patike, koje su, kako se ispostavilo, imale značajnu ulogu u ishodu trke.

Iako Robot Era nije otkrila mnogo detalja o robotu Star1, znamo nekoliko ključnih specifikacija: Visok je 171 cm i težak 65 kg, i uz to ostaje "pravih leđa" dok se kreće.

U pustinjskoj trci, robot u patikama krenuo je iza svog protivnika, ali je brzo smanjio razliku. Robot Era je saopštila da je obuveni Star1 dostigao brzinu od oko 13 km/h i uspio da ostane u vođstvu puna 34 minuta, prenosi b92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije