Nauka

Svi dinosaurusi su izumrli odjednom

Svi dinosaurusi su izumrli odjednom
Svi dinosaurusi su izumrli odjednom

Rog dinosaurusa triceratopsa, jednog od posljednjih izumrlih, pronađen je u jugoistočnoj Montani u Americi. Ovim pronalaskom potvrđeno je da su svi dinosaurusi izumrli odjednom, u kratkom roku.

Okamenjeni čeoni rog dug je 45 centimetara, a otkriven je na geološkom nalazištu Hel Krik, gde su iskopani i mnogi drugi fosili dinosaurusa. Ono što ovaj pronalazak čini važnim jeste to što je nađen 13 centimetara ispod kamenog sloja koji označava prelaz iz krede u tercijar, kada su nestali svi dinosaurusi.

,,Ovo je otkriće koje pokazuje da dinosaurusi nisu polako izumirali, već da su umrli odjednom", rekao je Tajler Lajson sa Univerziteta u Nju Hejvenu. Iako se smatralo da je veliki asteroid prije 65 miliona godina, na kraju krede, udario u Zemlju negdje oko poluostrva Jukatan, te uništio sve dinosauruse, nigdje nisu pronađeni ostaci tih gmizavaca ni tri miliona godina prije udara meteora, što može značiti da su nestali i prije udara.

Jedine životinje koje su preživjele udar meteora, koji je, prema nekim proračunima, bio širok između 9,5 i 14,5 km, a udarivši brzinom od oko 80.500 km/h, pri tom oslobodivši više od 100 miliona megatrona energije, bile su riječne kornjače, jer su živjele u vodi. Ipak, i one su nestale, zahvaljujući proždrljivim predatorima, 25 miliona godina kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije