Nauka

Robot Tesla Optimus može biti učitelj, saputnik i dadilja (VIDEO)

Robot Tesla Optimus može biti učitelj, saputnik i dadilja (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Robot Tesla Optimus može biti učitelj, saputnik i dadilja (VIDEO)

​Direktor Tesle i SpaceX-a, Ilon Mask, ponovo je dao hrabre izjave o Teslinom robotu Optimus.

Mask je kazao da će roboti povećati vrijednost Tesle na 25 biliona i da će ih na hiljade raditi u fabrikama ove kompanije do sljedeće godine.

Takođe, kazao je da Optimus neće služiti samo kao praktičan robot, nego da će postati saputnik, čak i dadilja.

Najnoviji Teslin model robota Optimus nosi oznaku Gen 2 i dobio je nekoliko poboljšanja u odnosu na prethodnu verziju. Ta poboljšanja uključuju ruke sa 22 stepena slobode, koje omogućavaju robotu da obavlja razne spretne radnje. Sve to je demonstirano u nekoliko videa. Međutim, Maskove tvrdnje uvijek treba uzeti s rezervom, bar tako nalaže iskustvo. Između ostalog je 2021. godine tvrdio da će Tesla do kraja godine imati potpuno samovozeća autonomna vozila nivoa 5. S druge strane, neka od njegovih hrabrih obećanja su se i ostvarila, kao što je smanjenje troškova svemirskih misija zahvaljujući raketi Falcon 9.

Optimus ima neku vrstu funkcionalnosti velikog jezičkog modela (LLM) kao što je ChatGPT, kako bi mogao da razgovara s vlasnikom. To je u skladu s Maskovom opštom vizijom da tehnologije "naučne fantastike" postanu pristupačnije. Ipak, ideja da Optimus može da postane čovjekov saputnik u bliskoj budućnosti čini se teško izvodivom.

Mask je o Optimusu govorio tokom godišnjeg sastanka dioničara u Ostinu u Teksasu.   "To je vaš saputnik, može biti u vašem domu, da čuva vašu djecu i ima ulogu učitelja. Takođe, može da obavlja i poslove u fabrici. Mislim da će svi na svijetu poželjeti da ga imajui, bukvalno svi", rekao je Mask.   Mask je poznat po tome što je otvoren i kontroverzan na svojoj platformi X. U prošlosti je kazao da vjeruje kako odraslima bez djece treba oduzeti pravo da glasaju. Otvoreno je govorio o padu nataliteta, što je nazvao najvećom opasnošću s kojom se civilizacija suočava, prenosi "021".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije