Nauka

Naučnici ljudski genom pohranili na kristalu, trajaće milijardama godina

Naučnici ljudski genom pohranili na kristalu, trajaće milijardama godina
Foto: University of Southampton | Naučnici ljudski genom pohranili na kristalu, trajaće milijardama godina

Britanski naučnici pohranili su čitav ljudski genom na 5D memorijski kristal koji bi trebao trajati milijardama godina.

Tim iz Istraživačkog centra za optoelektroniku (ORC) Univerziteta u Sautemptonu objavio je da se revolucionarni format pohrane podataka može koristiti za spremanje genoma ugroženih biljnih i životinjskih vrsta koje su suočene s izumiranjem.

Portparol univerziteta objasnio je da, za razliku od drugih formata za pohranu podataka koji s vremenom degradiraju, 5D memorijski kristali mogu pohraniti do 360 terabajta informacija bez gubitka milijardama godina, čak i na visokim temperaturama.

Ti kristali su 2014. godine ušli u Ginisovu knjigu svjetskih rekorda kao najtrajniji materijal za pohranu podataka.

Ultrabrzi laseri

Portparol je rekao: "Kristal je sličan topljenom kamenu, jednom od hemijski i toplinski najizdržljivijih materijala na Zemlji. Može izdržati ekstreme smrzavanja te temperature do 1000 stepeni Celzijusovih. Kristal takođe može izdržati direktnu udarnu silu do 10 tona po cm2 i nepromijenjen je dugom izloženošću kosmičkom zračenju."

Tim u Sautemptonu, predvođen profesorom Peterom Kazanskym, koristio je ultrabrze lasere za precizno upisivanje podataka u nanostrukturisane šupljine orijentisane unutar silicija - s veličinama od samo 20 nanometara.

"Za razliku od označavanja samo na površini 2D komada papira ili magnetske trake, ova metoda kodiranja koristi dvije optičke dimenzije i tri prostorne koordinate za pisanje po cijelom materijalu - otuda '5D' u nazivu", rekao je portparol, prenosi Index.hr.

Kristal je pohranjen u Austriji

Profesor Kazansky je rekao da, iako trenutno nije moguće sintetički stvoriti ljude, biljke i životinje samo koristeći genetske informacije, dugovječnost 5D kristala znači da će informacije biti dostupne ako se ikada postigne ovaj napredak.

"5D memorijski kristal otvara mogućnosti za druge naučnike da sastave vječno skladište genomskih informacija iz kojih bi se mogli obnoviti složeni organizmi poput biljaka i životinja ako to nauka u budućnosti omogući."

Kristal je pohranjen u arhivu Memorije čovječanstva - posebnoj vremenskoj kapsuli unutar slane špilje u Hallstattu u Austriji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije