Nauka

Naučnici dali novo objašnjenje da li je Stounhendž bio solarni kalendar

Naučnici dali novo objašnjenje da li je Stounhendž bio solarni kalendar
Foto: N.N. | Naučnici dali novo objašnjenje da li je Stounhendž bio solarni kalendar

Stounhendž je jedno od najpoznatijih istorijskih mjesta na svijetu i britanska kulturna ikona, ali izgleda da je debata o tome kako i zašto je izgrađen prije oko 5.000 godina daleko od kraja.

Iako je britanski naučnik profesor Timoti Darvil ubijeđen, prenosi Dejli mejl, da je spomenik u Viltširu služio kao solarni kalendar, pomažući ljudima da prate dane u godini, sada italijanski i španski stručnjaci tvrde da je ova tvrdnja "potpuno neutemeljena" i zasnovana na "iznuđenim tumačenjima, numerologiji i nepotkrepljenim analogijama".

Britanski istraživač koji stoji iza teorije misli da su velike ploče od peščara Stounhendža, predstavljale po jedan dan u mjesecu, što čitavu lokaciju čini ogromnim uređajem za mjerenje vremena. Autori dr Đulijo Magli iz Milana i profesor Huan Antonio Belmonte sa Univerziteta na Tenerifima imaju drugačije mišljenje.

"Stounhendž je zapanjujuće složen spomenik, koji se može razumijeti samo uzimajući u obzir njegov pejzaž i hronologiju njegovih različitih faza tokom vijekova", kažu oni, prenosi Politika.

Darvil je nazvao novoobjavljenu procjenu neutemeljenom.

"Njihova glavna stvar zapravo nije u mojim idejama, već u konsenzusu egiptologa koje citiram u svom originalnom radu. Lako je tvrditi da neko nije u pravu, ali koji su njegovi dokazi? A kako tačno tumače raspored kamenja u Stounhendžu?",  rekao je britanski istraživač.

Prema Darvilu, čitava lokacija je bila fizička reprezentacija jednog mjeseca, a 30 kamenčića u sarsen krugu predstavljalo je svaki dan u mjesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije