Nauka

Najmoćniji superkompjuter na svijetu riješio decenijsku dilemu

Najmoćniji superkompjuter na svijetu riješio decenijsku dilemu
Foto: Screenshot/Wikipedia | Najmoćniji superkompjuter na svijetu riješio decenijsku dilemu

Najmoćniji superkompjuter na svijetu iskorišten je za značajno naučno dostignuće.

Naučnici iz Oak Ridge nacionalne laboratorije (ORNL) uspjeli su da iskoriste najmoćniji superkompjuter na svijetu, Frontier, kako bi došli korak bliže rješenju velikog problema u nuklearnoj fizici.

Njihovo istraživanje fokusirano je na dešifrovanje magnetskih svojstava Ca-48 atomskog jezgra, a jedan od fizičara rekao je da "Ca-48 jezgro brzo propada jer ima jake magnetne interakcije, i jednu od najvećih tranzicionih snaga".

Ca-48, specijalni tip atoma koji je korišćen pri istraživanjima, ima veoma stabilnu strukturu, i koristan je za proučavanje sila koji drže atome na okupu ili ih razdvajaju. Ima 20 protona i 28 neutrona, što naučnici zovu "dupla magija", navedeno je u saopštenju ORNL.

Ponašanja ovog atoma su pod znakom pitanja još od 1948. godine, a kako bi došli bar korak bliže odgovoru na pitanje kako Ca-48 funkcioniše, ORNL tim je koristio Frontier superkompjuter za vršenje više od trilion kalkulacija u sekundi.

"Nevjerovatna moć sistema omogućila je timu da izvede potrebne simulacije sa zapanjujućom efikasnošću i preciznošću", saopšteno je iz laboratorije.

Rezultat je sljedeći: magnetna tranzicija Ca-48 poklopila se sa rezultatima iz eksperimenata sa gama-zracima, čime je velikim dijelom riješen jedan od bitnijih problema u nuklearnoj fizici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije