Nauka

Meta će koristiti podatke korisnika za obuku AI

Meta će koristiti podatke korisnika za obuku AI
Foto: Twitter / Printscreen | Meta će koristiti podatke korisnika za obuku AI

​Kompanija Meta je najavila da će od 26. juna 2024. godine koristiti podatke korisnika sa njihovih platformi za obuku svojih modela vještačke inteligencije (AI).

Meta, kompanija koja stoji iza Facebooka, Instagrama, Threadsa i WhatsAppa, najavila je da će od 26. juna 2024. godine koristiti podatke korisnika sa ovih platformi za obuku svojih modela vještačke inteligencije (AI). Ova odluka izazvala je zabrinutost u vezi sa privatnošću, posebno zbog velike količine ličnih informacija kojima Meta ima pristup.

Podaci koji će biti korišteni obuhvataju širok spektar interakcija korisnika kao što su objave, poruke i angažmani sa chatbotovima. Meta planira da iskoristi ove podatke za poboljšanje sposobnosti svojih AI sistema, koji su ključni za unapređenje korisničkog iskustva putem personalizovanog sadržaja i boljih funkcionalnosti usluga.

Međutim, ova široka politika prikupljanja podataka nije jednako prihvaćena, posebno u regionima sa strogim regulacijama zaštite podataka.

U Sjedinjenim Američkim Državama, korisnici imaju ograničene opcije da se isključe iz ove upotrebe podataka. Ne mogu u potpunosti spriječiti Metu da koristi njihove podatke, ali mogu zatražiti brisanje određenih javnih informacija trećih strana putem Meta Help Centra, izvještava "9to5 Mac". Ovaj proces, iako dostupan, možda neće u potpunosti umanjiti zabrinutost korisnika koji ne žele da njihovi podaci budu korišteni u bilo kom kapacitetu za obuku AI.

S druge strane, u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji, regulatori su pružili privremeni predah korisnicima. Regulativna tijela u ovim regionima uspješno su odložila početak prikupljanja podataka Meta za svrhe obuke AI. Dodatno, korisnici u EU i UK imaju mogućnost da se potpunije isključe podešavanjem određenih postavki unutar aplikacije.

Ova razlika naglašava različite nivoe sprovođenja zaštite podataka i autonomije korisnika širom različitih regiona. Šta će se desiti sa podacima korisnika van ovih regiona, za sada se ne zna i dekuje da će Meta uspjeti da trenira svoje modele u punom obimu.

Odluka Mete da koristi podatke korisnika za obuku AI dolazi usred šire debate o privatnosti podataka i etičkoj upotrebi ličnih informacija. Kritičari tvrde da tako opsežno prikupljanje i korištenje podataka može narušiti prava na privatnost pojedinaca i dovesti do potencijalne zloupotrebe osjetljivih informacija. Sve veća zavisnost od AI tehnologija dodatno komplikuje ova pitanja, jer efikasnost algoritama u velikoj mjeri zavisi od količine i kvaliteta podataka na kojima su obučeni.

Kako Meta nastavlja sa svojim AI ambicijama, balans između tehnološkog napretka i zaštite privatnosti ostaje sporna tema. Sposobnost kompanije da se drži regulatornih okvira i odgovori na zabrinutosti korisnika, biće ključna za oblikovanje povjerenja javnosti i prihvatanje AI-vođenih usluga. Ova situacija naglašava potrebu za kontinuiranim dijalogom između tehnoloških kompanija, regulatora i javnosti kako bi se osiguralo da se inovacije u AI ostvaruju odgovorno i etički.

Inicijativa Mete dio je šireg trenda u tehnološkoj industriji, gdje se podaci sve više posmatraju kao vrijedna imovina za razvoj naprednih AI sistema. Međutim, takođe služi kao podsjetnik na važnost zaštite privatnosti korisnika u eri u kojoj su digitalne interakcije duboko integrisane u svakodnevni život, prenosi "BenchMark".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije