Nauka

Ljudski genom uskladišten na 5D memorijski kristal: Može da preživi i kraj svijeta

Ljudski genom uskladišten na 5D memorijski kristal: Može da preživi i kraj svijeta
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ljudski genom uskladišten na 5D memorijski kristal: Može da preživi i kraj svijeta

Cio ljudski genom stao je na 5D memorijski kristal – minijaturni predmet koji može da preživi sve kataklizme, pa čak i uništenje čitavog živog svijeta na Zemlji.

Ovaj revolucionarni format za skladištenje podataka, kako ga nazivaju njegovi tvorci – naučnici sa Univerziteta u Sautemptonu, može da postoji milijardama godina. Zasluge za stvaranje ovog kristala nose stručnjaci Istraživačkog centra za optoelektroniku Univerziteta u Sautemptonu, navodi se na sajtu ove institucije.

U čemu se ovaj kristal razlikuje od drugih modernih tehnologija na kojima se trenutno bezbjedno čuvaju milioni podataka? Stručnjaci objašnjavaju da tokom vremena i ovi uređaji propadaju, izuzev 5D memorijskog kristala, koji prema sadašnjim procjenama može da čuva do 360 terabajta informacija milijardama godina, a da one na njemu ostanu potpuno zaštićene. Ovaj kristal može da izdrži temperature do hiljadu stepeni Celzijusa, udarnu silu do 10 tona po santimetru kvadratnom i ostaje nepromijenjen pri dugotrajnom kosmičkom zračenju, navode eksperti dodajući da je riječ o materijalu koji trenutno važi za najizdržljiviji na našoj planeti.

„Za upisivanje ljudskog genoma na kristal koristili smo ultra brze lasere izuzetne preciznosti koji su zapise unosili u nanostrukturirane praznine u njemu”, objasnio je profesor Peter Kazanski sa pomenutog univerziteta, koji je predvodio tim istraživača, prenosi RTCG.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije