Nauka

Indijska studija: Površina Mjeseca se ohladila tokom kovid lokdauna

Indijska studija: Površina Mjeseca se ohladila tokom kovid lokdauna
Foto: Pexels/Ilustracija | Indijska studija: Površina Mjeseca se ohladila tokom kovid lokdauna

Pandemija kovid-19 i kasniji lokdaun imali su značajan uticaj na površinsku temperaturu Mjeseca, tvrdi se u studiji koju su objavili indijski naučnici u Mjesečnim vijestima Kraljevskog astronomskog društva.

Studija, sprovedena korišćenjem podataka NASA Lunarnog izviđačkog orbitera (LRO), zaključila je da je primijećeno smanjenje temperature površine na Mjesecu tokom noći od -265 stepeni Celzijusa do -263 stepeni Celzijusa tokom najstrožeg perioda lokdauna od aprila do maja 2020, prenio je Vio njuz.

"Mjesec je vjerovatno iskusio efekat kovid-19 lokdauna, vizualizovan kao neobičan pad lunarnih noćnih temperatura na površini tokom tog perioda", navodi se u studiji.

Istraživači K Durga Prasad i G Ambili pripisali su pad temperature na površini Mjeseca smanjenju odlazećeg zračenja Zemlje tokom lokdauna.

Zbog drastičnog smanjenja ljudske aktivnosti tokom lokdauna, došlo je do značajnog smanjenja emisije gasova staklene bašte i aerosola što je dovelo do zadržavanja manje količine toplote i ponovnog emitovanja iz Zemljine atmosfere, zaključili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije