Nauka

Arheolozi pronašli 5.000 godina starog zmaja od žada na sjeveru Kine (VIDEO)

Arheolozi pronašli 5.000 godina starog zmaja od žada na sjeveru Kine (VIDEO)
Foto: Screenshot/Facebook | Arheolozi pronašli 5.000 godina starog zmaja od žada na sjeveru Kine (VIDEO)

Arheolozi su nedavno otkrili pet milenijuma starog zmaja od žada koji je bio zakopan u kamenoj grobnici duboko u planinama Mongolije.

Drevna statua je pronađena prilikom iskopavanja drevnog groblja u Unutrašnjoj Mongoliji, na sjeveru Kine, prenio je britanski "San".

Zmaj od žada, veličine dlana, jedna je od sto otkrivenih relikvija od žada, a ta drevna statua je najveća dosad pronađena.

Karakteristike drevnog zmaja značajno se razlikuju od savremenih prikaza zmajeva, a "Čajna dejli" ga opisuje kao "buckastog zmaja".

Prilikom iskopavanja u jedinstvenoj drevnoj grobnici na arheološkom lokalitetu Juanbaošan otkrivene su i ruševine, ljudski ostaci i grnčarija, koji su povezani sa kulturom Hongšan, rekli su kineski zvaničnici.

Ovo otkriće baca novo svjetlo na bogatu tradiciju drevne kulture od žada, koja je cvjetala između 6.500 i 5.000 godina prije nove ere na sjeveru Kine.

Kultura Hongšan, poznata po predmetima od žada, uključujući zmajeve i druge ritualne predmete, ima važno mjesto u ranoj istoriji kineske civilizacije, prenosi Tanjug.

Među ostalim otkrivenim artefaktima od žada su ceremonijalne alatke i ukrasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije