Nauka

Apple sanja o "Svetom gralu" tehnologije

Apple sanja o "Svetom gralu" tehnologije
Foto: Twitter / Printscreen | Apple sanja o "Svetom gralu" tehnologije

​Svakog septembra, cijela tehnološka industrija pomno prati šta će Apple predstaviti. Međutim, pored telefona, "jabuka" želi da bude lider na još jednom tržištu.

Segment virtuelne stvarnosti je područje koje Apple namjerava da pokori svojim novim Vision Pro uređajem, prvim takve vrste od ove kompanije. 

Hardverski i softverski, riječ je o prilično naprednom uređaju koji nije bez mana, a najveća prepreka za većinu osoba koje ovaj gedžet zanima je cijena od čak 3.500 dolara.

Pripremaju i druge modele koji bi bili jeftiniji, ali već dosta zaostaju za najvećim rivalom - kompanijom Meta, koja je prošle nedjelje predstavila Quest 3S po cijeni od samo 300 dolara.

Pored ovoga, međutim, Mark Zakerberg je predstavio i prototip pametnih naočara Orion,  koje su pobrale dosta simpatija među entuzijastima. Upravo ovakav tip uređaja je ono o čemu šef kompanije Apple, Tim Kuk sanja, a list "Bloomberg" ga naziva "svetim gralom tehnologije" - to bi bile AR naočare sa naprednim sočivima, baterijom, procesorom, kamerom... baš onako kao što zamišljate uređaje koje nose špijuni u filmovima.

Pokazalo se, međutim, da je ovakav uređaj i dalje nedostižan za Apple zbog toga što ga je dosta teško napraviti, ali rade na tome i moraju da ubrzaju čitav proces ukoliko namjeravaju da ostanu konkurentni u ovom polju.

Apple i Meta, u svakom slučaju, ostaju dvije kompanije koje predvode tržište i diktiraju načine na koje će ljudi shvatati i koristiti tehnologiju - ostaje nam da vidimo šta će nam donijeti u budućnosti, prenosi "24Sedam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije