Naoružanje

Srbija na vježbi "Vatreni udar 2024" predstavila "komarca dva" i "malog Miloša"

Srbija na vježbi "Vatreni udar 2024" predstavila "komarca dva" i "malog Miloša"
Foto: Tanjug | Srbija na vježbi "Vatreni udar 2024" predstavila "komarca dva" i "malog Miloša"

BEOGRAD - Na poligonu "Pasuljanske livade" kod Ćuprije danas je u prisustvu najvišeg državnog i vojnog vrha Srbije održana združena taktička vježba sa bojevim gađanjem "Vatreni udar 2024" na kojoj je prvi put prezentovano kako djeluje protivvazdušni sistem "pancir" sa raketama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan na ono što je danas predstavljeno i zahvalio predstavnicima Mađarske koji su posmatrali vježbu.

"Ponosan sam na ono što smo danas ovde mogli da vidimo - dejstvo 'komarca dva', ne samo mitraljesko dejstvo 'malog Miloša' već i raketnog bacača, korištenje raketa iz 'pasarsa', 'kornete' koji su na daljini većoj od 4.000 metara neverovatnom preciznošću pogodili neprijateljske tenkove", rekao je Vučić nakon vježbe, koju je ocijenio kao veoma dobru.

On je, prenosi Srna, zahvalio učesnicima vježbe, poručivši da će Srbija morati još mnogo da radi i da jača vojsku, a kao poseben problem naveo je popunu vojnih redova, posebno na području Beograda i Vojvodine.

Na novinarsko pitanje da li su dronovi "barjaktari" koji su 5. i 20. juna dignuti iznad Đakovice u vlasništvu Prištine ili su albanski, Vučić je rekao da oni pripadaju Prištini i da im je cilj bio utvrđivanje operativnih sposobnosti Vojske Srbije, te da su ih službe Srbije vidjele kao na dlanu.

On je naveo da ti dronovi ne bi dugo ostali na nebu da to područje nije pod kontrolom KFOR-a, što Srbija poštuje.

Današnji prikaz je završna faza vježbe koja traje tri sedmice i u kojoj učestvuje oko 1.500 vojnika.

Sva iskustva koja vojska bude prikupila biće korištena u daljem razvoju modernih vojnih sredstava. Opšti cilj vježbe je unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obavještajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, te provjera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije