Naoružanje

Rusija ima novo oružje: Ovo je harpija (VIDEO)

Rusija ima novo oružje: Ovo je harpija (VIDEO)
Foto: Youtube / Printscreen | Rusija ima novo oružje: Ovo je Harpija (VIDEO)

​Rusija je prošle godine počela da proizvodi novu bespilotnu letjelicu dometa od oko 1.500 kilometara pod nazivom Harpija-A1 koristeći kineske motore i dijelove.

Dron je već koristila u ratu u Ukrajini, rekla su dva izvora iz evropske obavještajne agencije za Reuters, čiji su novinari imali uvid i u relevantne dokumente.

Obavještajni podaci, koji uključuju ugovor o proizvodnji nove bespilotne letjelice, korespondenciju kompanije o procesu proizvodnje i finansijske dokumente, pokazali su da je IEMZ Kupol, podružnica ruskog državnog proizvođača oružja Almaz-Antej, proizvela više od 2.500 Harpija od jula 2023. do jula 2024, prenosi Index.

Postojanje nove ruske bespilotne letjelice koja uključuje kinesku tehnologiju nije prethodno objavljeno. IEMZ Kupol i Almaz-Antey nisu odgovorili na Reutersove upite.

Smajuel Bendet, pomoćni viši saradnik u Centru za novu američku sigurnost, think-tanku sa sjedištem u Vašingtonu, rekao je za "Reuters" da bi postojanje Harpije značilo odstupanje od ruskog oslanjanja na iranske bespilotne letjelice dugog dometa.

"Ako se to dogodi, to bi moglo da znači da se Rusija sada može više osloniti na domaći razvoj kao i na Kinu, budući da obje strane u ovom ratu zavise od mnogih kineskih komponenata za proizvodnju dronova", rekao je.

Iran, koji nije komentarisao ovu priču, isporučio je Rusiji više od hiljadu tzv. "dronova kamikaza" tipa Šahed od početka rata u februaru 2022, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u maju prošle godine.

Korišteni su za iscrpljivanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i udare na infrastrukturu daleko od prve linije fronta. Iran je u više navrata negirao slanje bespilotnih letjelica Rusiji za upotrebu u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na upit o ovoj priči. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova reklo je u izjavi za Reuters da Peking strogo kontroliše izvoz predmeta s potencijalnom vojnom primjenom, uključujući bespilotne letjelice.

"Što se tiče ukrajinske krize, Kina je uvijek bila predana promovisanju mirovnih pregovora i političkog rješenja", stoji u saopštenju, u kojem se dodaje da "nema međunarodnih ograničenja u trgovini Kine s Rusijom", prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije