Naoružanje

Rusi imaju rješenje za spas tenkova

Rusi imaju rješenje za spas tenkova
Foto: Pixnio | Rusi imaju rješenje za spas tenkova

​Na prošlosedmičnom sajmu ARMY-2024 ruski državni mediji izvijestili su o sistemu aktivne zaštite Arena-M, a on se instalira na nove tenkove T-90M. Evo što znamo o toj ruskoj novotariji.

Iako je prerano za tvrdnje da su tenkovi zastarjeli, kamikaze dronovi ih masovno uništavaju, pri čemu neki izvori tvrde da su baš dronovi krivi za dvije trećine gubitka oklopa. Zbog toga ih Rusija mora držati dalje od prve linije fronta, ostavljajući "zonu bez tenkova" duboku do deset kilometara, pri čemu napreduju samo tokom napada i čak i tada budu uništeni.

U teoriji je najmoderniji ruski tenk T-90M već dobro zaštićen sofisticiranim slojevitim oklopom koji kombinuje metal, keramiku i kompozitne materijale; njegov prednji oklop je ekvivalentan debljini tri metra čvrstog čelika.

Ali dronovi rijetko napadaju s prednje strane, a vojnici na terenu dodatno su pojačali oklop kako bi pokrili slabe tačke, od jednostavnih krovnih zaštitnih mreža do nadogradnji u obliku šupe na bizarnim "tenkovima kornjačama". Ništa od toga nije bilo učinkovito. Hoće li aktivna zaštita osigurati ruskim tenkovima slobodu kretanja?

Istorijski gledano, oklop na tenkovima bio je "pasivan", pružajući zaštitu jednostavno svojom prisutnošću, ali je to nadopunjeno "aktivnim" oklopom koji reaguje na prijetnju. U osamdesetim je Rusija počela dodavati eksplozivne pločice koje ometaju bojevu glavu kada pogodi vozilo. Poznate kao eksplozivni reaktivni oklop, ove pločice su prisutne posvuda u ratu u Ukrajini (čak i na američkim tenkovima Abrams). Reaktivni oklop smanjuje učinkovitost kumulativnih bojevih glava, a njih koriste gotovo svi protivoklopni projektili.

Nakon rata s Čečenima devedesetih, kada su ruski tenkovi pretrpili velike gubitke od lakih protivoklopnih oružja, uveden je novi koncept, sistem aktivne zaštite (APS), koji detektuje i presreće nadolazeće projektile.

Poznat kao Arena, ruski APS sastoji se od tri elementa: niza radarskih senzora na vanjskoj strani tenka, računarskog kontrolnog sistema i lansirnih cijevi za presretačke projektile.

Jednom aktivirana, Arena automatski prati nadolazeće prijetnje, specifično sve što se kreće brzinom između 150 i 1500 kilometara na sat. Sistem filtrira lažne ciljeve, poput ptica, a kada se prijetnja približi na 50 metara, lansira presretački projektil.

Presretači projektili raspoređeni su tako da osiguravaju zaštitu od 360 stepeni, s ukupno 26 projektila s preklapajućim poljima vatre. Presretač detonira blizu nadolazeće prijetnje, stvarajući gust i usmjeren mlaz šrapnela koji navodno može uništiti svaki nadolazeći projektil.

Jedan od nedostataka Arene je to što stvara opasnu zonu širine 30 metara za pješake u blizini. Izvorna Arena nije pružala zaštitu od 360 stepeni, ali ju je zamijenila Arena-M osiguravajući zaštitu iz svih uglova, uključujući napade odozgo. Nova verzija takođe ispaljuje dva presretača odjednom kako bi povećala šanse za uništenje prijetnje, a proizvođači su 2021. tvrdili da je otporna na sve zapadne protivoklopne projektile, uključujući Javelin.

Nakon razvoja Arena nije instalirana na ruske tenkove, očito zbog visokih troškova. Nudila se za izvoz, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

Uz sistem Arena, sajam ARMY-2024 prikazao je novi dodatni oklop za T-90M, uključujući nešto što izgleda kao gumene prostirke koje štite zadnji dio kupole, a takođe bi mogle smanjiti toplotnu siluetu vozila, prenosi "Tportal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije