Naoružanje

Ratne igre polako se šire na svemir

Ratne igre polako se šire na svemir
Foto: Pixabay | Ratne igre polako se šire na svemir

Ratne igre polako se šire na svemir - Rusi, Kinezi i Amerikanci uveliko pripremaju satelite za obračun iznad Zemlje, tvrde američki portali.

Gotovo šest decenija nakon što je međunarodni Sporazum o svemiru zabranio vojne aktivnosti u tom području, čini se da njegove norme gube snagu.

U maju ove godine američki službenici Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova otkrili su da imaju informacije o mogućnosti da Rusija postavi uređaj za nuklearnu detonaciju u svemir, te da je satelit za koji se sumnja da je "testni" već dvije godine u orbiti.

Portal "Difens van" navodi da je i Kina započela kampanju za proširenje strateških nuklearnih snaga iznad broja potrebnog za "minimalno odvraćanje", te da naglo razvija nove oružane sisteme za odašiljanje nuklearnog oružja, kao što je sistem "frakcijskog orbitalnog bombardovanja".

Zanimanje Kine i Rusije za svemirske nuklearne bombe posljedica je američke svemirske strategije postavljanja velikih i široko raspršenih konstelacija satelita, kao i komercijalnih mreža kao što su "Spejs iks" i komunikacioni sateliti "Starlink", prenosi Srna.

Direktor američke svemirske agencije Derek Turnir opisao je proliferaciju američkog satelitskog programa kao "novu strategiju otpornosti koja mijenja igru".

SAD se žele osigurati od napada, koristeći veliki broj umreženih satelita koji bi omogućili američkoj vojsci navigaciju i komunikaciju uprkos potencijalnim napadima na njih.

Međutim, Kina i Rusija ulažu novac, trud i vrijeme u svoje protivsatelitsko oružje.

Korištenje nuklearnog oružja kao mogućnosti da cijelu američku orbitalnu mrežu dovede u opasnosti jeste alternativni način Rusije i Kine da se suprotstave američkom širenju u svemiru.

Stručnjaci objašnjavaju da sve nuklearne detonacije u svemiru nisu jednake.

Razumijevanje različitih ruskih i kineskih koncepata za protivsatelitsko oružje ključno je za američku odbranu. Naime, američka vojska je prilično zavisna od svojih satelita - više od drugih velesila.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Melori Stjuart navodi da Rusija još nije rasporedila operativni nuklearni uređaj u svemiru, a čak i da jeste - to ne bi direktno ugrozilo ljudski život.

Ipak, kasnije je navela da je Rusija lansirala probni satelit.

"Rusija je javno navela da njen atelit ima naučnu svrhu. Međutim, on je u orbiti u području koje ne koristi nijedna druga svemirska letjelica – to je samo po sebi bilo pomalo neobično", navela je Stjuartova.

Prema njenim tvrdnjama, orbita tog ruskog satelita je u području veće radijacije u odnosu na orbitu bliže Zemlji.

Ruski lider Vladimir Putin je 2018. otkrio nove razorne nuklearne uređaje koje posjeduje Ruska Federacija.

Ipak, navode mediji, jedan aspekt još je nejasan u vezi sa ruskim nuklearnim protivvsatelitskim oružjem - da li će bojeva glava biti termonuklearna ili fisijska bomba?

Fuzijske detonacije su efikasnije u stvaranju brzih efekata zračenja, dok bi fisijska bomba mogla biti efikasnija u dugotrajnijoj kontaminaciji svemirske okoline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije