Naoružanje

Neizvjesna sudbina aviona šeste generacije

Neizvjesna sudbina aviona šeste generacije
Foto: Pixnio | Neizvjesna sudbina aviona šeste generacije

​Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF) ponovo razmatra osnovne zahtjeve za novi lovac šeste generacije sa stealth tehnologijom u okviru revizije programa za nadmoć u vazdušnom prostoru (Next Generation Air Dominance - NGAD).

Zamjenik načelnika štaba američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF) general Džejms Slajf i Endru Hanter, pomoćnik sekretara Vazduhoplovstva za nabavku, tehnologiju i logistiku, govorili su o NGAD borbenom avionu i povezanim pitanjima tokom razgovora uživo na konferenciji Defense News 2024. koja je održana u Arlingtonu 4. septembra.

Iz USAF-a je u julu potvrđeno da su planovi za taktičke avione šeste generacije "stavljeni na led" zbog budžetskih pritisaka i pitanja o osnovnim zahtjevima. Sve neizvjesnije je kako će taj avion izgledati, uključujući i to da li će uopšte zahtjevati pilota, izvještava "The War Zone".

"Što se tiče zahtjeva, rekao bih da se vraćamo na početak, na pitanje šta je to što pokušavamo da postignemo", objasnio je general Slajf. "Dobijate dva različita odgovora ako postavite pitanje 'kako ćemo postići nadmoć u vazduhu u osporenom okruženju?' To bi bio jedan način da postavite pitanje. Drugi način bi bio, kako da napravimo šestu generaciju borbenih aviona sa pilotima?", precizirao je.

Još je dodao:

"I tako se vraćamo na pitanje šta je to što pokušavamo da postignemo? Ne znam tačno kako ćemo postići nadmoć u vazduhu u osporenom okruženju. To može uključivati pilotiranu platformu šeste generacije, ali se vraćamo na početak i preispitujemo."

Slajf je ukazao da je američka tehnološka baza napredovala brže nego što je očekivano kada je USAF počeo sa inicijalnim planovima razvoja sistema NGAD." On je posebno istakao pitanja o tome da li trenutni planovi za NGAD borbeni avion predstavljaju put ka avionu koji je optimizovan da radi s budućim dronovima za saradničku borbu (Collaborative Combat Aircraft - CCA) koje planira Vazduhoplovstvo. Ovo je nešto na šta su zvaničnici Vazduhoplovstva, uključujući sekretara Franka Kendala, više puta skretali pažnju.

Komponenta NGAD borbenog aviona sa posadom šeste generacije ima svoje korjene u zahtjevu za platformom za penetrirajući borbeni avion (Penetrating Counter-Air - PCA), koja je zamišljena da naslijedi lovca F-22 Raptor sa stealth tehnologijom, a razvijena je u saradnji USAF i DARPA agencije, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije