Naoružanje

Koja je razlika između Rafala koje je dobila Srbija, od onih koje je dobila Hrvatska?

Koja je razlika između Rafala koje je dobila Srbija, od onih koje je dobila Hrvatska?
Foto: Aventurier Patrick/ABACA/ABACA | Koja je razlika između Rafala koje je dobila Srbija, od onih koje je dobila Hrvatska?

BEOGRAD, ZAGREB – Predsjednik Francuske Emanuel Makron boravio je prošle sedmice u posjeti Srbiji, a tom prilikom sa zvaničnim Beogradom dogovorio je da će Srbija od Francuske kupiti nekoliko vojnih aviona Rafal.

Nešto prije Srbije, u nabavku iste vojne opreme išla je i Hrvatska kojoj je dosad isporučeno već šest Rafala, a do kraja ove godine trebaju još dva, a u idućoj još četiri ova borbena aviona.

Ovo je bio povod da o ovom vojnom naoružanju govori brigadni general Davor Tretinjak, načelnik Sektora za naoružanje i opremu Ministarstva odbrane Hrvatske.

On je govoreći za Dnevnik HTV-a, kazao da se Rafali koje je kupila Hrvatska bitno razlikuju od onih koje je kupila Srbija.

Odmah na početku, Tretinjak je kao ključ izdvojio to što Srbija nije članica NATO-a, a s obzirom na takav status, ni avioni koje je dobila nisu isti kao kada bi bila član ove alijanse.

Pojasnio je da se radi o "posebnoj navigacijskoj komunikacijskoj opremi, podatkovnim taktičkim linkovima i posebnom naoružanju koje koriste NATO članice u borbenim operacijama".

"Pristup tim aplikacijama koje su na našem Rafalu, imaju samo NATO članice ili uz posebno odobrenje većine članice NATO-a, ili posebno odobrenje američke vlade. Da bi to se ovako malo slikovitije shvatilo, ja ću vam reći da ja imam iPhone, znači da bi ga koristio u potpunoj konfiguraciji, moram imati sve na njemu dostupne aplikacije. Ja imam dostupne na svom iPhone-u sve dostupne aplikacije jer sam članica NATO-a. Međutim vi, vi ste naručili novi takav iPhone, ali nemate dostupnost tih aplikacija jer niste članica NATO-a", rekao je Tretinjak.

Dalje je kazao da Srbija neće dobiti avione s punim naoružanjem.

" Po sadašnjem ugovoru Srbija neće avione dobiti s punim naoružanjem", naveo je.

Na pitanje kada Srbija može očekivati da avioni postignu punu borbenu spremnost, dodao je:

"To je teško reći, otprilike 200-250 aviona se radi koji su već naručeni. Pretpostavljam da je isporuka između 2028. i 2030. godine".

Pojasnio je i da ugovori koje je Hrvatska sklopila sa Francuskom nisu isti kao onaj što je potpisala Srbija.

"Hrvatska je na jedan drugi način sklopila četiri ugovora, znači u 'total package-u' odnosno u cjelokupnoj ponudi koja uključuje i obuku i dodatno naoružanje s posebnim tvrtkama proizvođačima naoružanja kao i krovni sporazum na razini Vlada Francuske i Republike Hrvatske koji garantuje isporuku Hrvatskoj Rafalea F3R u potpuno istoj konfiguraciji i bez ikakvih ograničenja. Naš ugovor je bio težak nešto ispod milijarde", pojasnio je on.

S druge strane, iz Srbije su stigle informacija da su ugovori o nabavci Rafala bili "teški" 2,7 milijadi evra, s tim da je ključna razlika to što je Srbija naručila potpuno nove avione, dok Hrvatski to nisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije