Istorija

Veliko iznenađenje u “Kerberovoj grobnici” (FOTO)

Veliko iznenađenje u “Kerberovoj grobnici” (FOTO)
Foto: Screenshot/Instagram | Veliko iznenađenje u “Kerberovoj grobnici” (FOTO)

Veliko iznenađenje sačekalo je naučnike tokom istraživanja takozvane „Kerberove grobnice“, otkrivene u Đuljanu u Italiji prošle godine.

U sarkofagu, koji je bio zapečaćen 2.000 godina, pronađeno je izuzetno očuvano tijelo, prekriveno plaštanicom i sa uljima i parfemom kraj njega.

Istraživanje grobnice je u toku, objavile su lokalne vlasti, a radi se na restauraciji fresaka, ali i ispitivanju sarkofaga koji je bio zatvoren dva milenijuma. Zasad je ispitan pomoću mikrokamere, prenosi Arkeonews.

Arheološkinja dr Simona Formola vodi istraživanja. Tijelo je odlično očuvano, u ležećem je položaju, prekriveno plaštanicom koja je vjerovatno mineralizovana zbog specifičnih klimatskih uslova u grobnici, a okružena je pogrebnim darovima. Zbog brige uključene u izgradnju grovnice, vjeruje se da je u njoj sahranjen osnivač porodice za koju je podignuta.

„Kerberova grobnica“ nastavlja da nam pruža važne informacije o oblasti oko Liternuma, čime povećavamo znanja o prošlosti, a imamo i priliku za multidisciplinarnim istraživanjima”, rekao Marijano Nuzo, nadzornik u Ministarstvu kulture Italije.

Trenutno se ispituju freske, ali i ostaci u grobnici, što pruža naučnicima više podataka o pogrebnim običajima u vrijeme Rimske imperije, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije