Istorija

U Švarcvaldu našli 1.500 srebrnjaka iz srednjeg vijeka

U Švarcvaldu našli 1.500 srebrnjaka iz srednjeg vijeka
Foto: Courtesy of the State Office for Monument Preservation in the Stuttgart Regional Council | U Švarcvaldu našli 1.500 srebrnjaka iz srednjeg vijeka

​Više od 1.500 srednjovjekovnih srebrnjaka otkriveno je u regionu Švarcvalda u Njemačkoj.

Arheolozi su ih iskopali nakon što je jedan mještanin primijetio nešto što je ličilo na, kako je rekao, male metalne ploče dok je kopao na parceli zbog građevinskih radova.

"Otkriće je najveće blago od 1949. godine u regionu Frajburga", rekao je Andreas Hazis-Berner, arheolog u Državnoj kancelariji za zaštitu spomenika u Štutgartu. 

Otkriće u Glotertalu daje uvid u to kako su rudarski i kovački zanati izgledali na tom području prije 650 godina, navodi se u saopštenju Regionalnog vijeća Štutgarta.

Davne 1949. godine arheolozi su u Frajburgu pronašli oko 5.000 novčića s kraja 13. vijeka, ali nijedan srednjovjekovni novčić nije pronađen u Glotertalu, koji se nalazi na oko 10 kilometara sjeveroistočno od Frajburga, prenosi RTS.

Glotertal se nalazi u planinama Švarcvalda, u oblasti poznatoj po svojim živopisnim dolinama i borovim šumama, koje su prošarane voćnjacima i vinogradima. 

Frajburg je osnovala dinastija Ceringen, koja je vladala od oko 1120. do 1218. godine. Kada se loza Ceringen ugasila, grad je preuzela porodica Urah.

"Glotertal je bio jedno od najvažnijih rudarskih oblasti za vrijeme vojvoda od Frajburga. Mjesto gdje su pronađeni novčići bilo je glavno naselje za rudare, koji su kopali metale kao što je srebro", rekao je Hazis-Berner.

Tokom postavljanja cjevovoda Hazis-Bernera je pozvao Klaus Folker iz Glotertala, koji je rekao da je pronašao nekoliko novčića tokom građevinskih radova. 

Međutim, kako je dalje ispričao, sljedećeg jutra njegova supruga je malo bolje istražila mjesto gdje je kopano i pronašla ogromnu količinu srebrnjaka. 

Ubrzo je pred njima bila gomila od oko 1.000 kovanica, a za nekoliko dana na licu mjesta već je bilo nekoliko stručnjaka sa detektorima metala. 

Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima i "u blatu do koljena", tim je uspio da pronađe još 500 do 600 novčića.

Novčići su korišćeni u dijelovima današnje Njemačke, Švajcarske i Francuske.

"U vrijeme kovanja u 14. vijeku mogli ste da kupite oko 150 ovaca s ovom količinom novčića", rekao je Hazis-Berner.

Nakon prvog, osnovnog čišćenja novčića, stručnjaci su utvrdili da su vjerovatno kovani tridesetih godina 14. vijeka i da su uglavnom iz današnje Njemačke, Švajcarske i Francuske.

Novo otkriće nadovezuje se na ranija otkrića kovanog novca u širem području.

"Analiza nove količine pronađenih novčića omogućiće nam da dobijemo još podataka o opticaju kovanog novca u Brajsgau, kovanju, trgovini srebrom, ali i rudarstvu u Glotertalu", zaključio je Hazis-Berner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije