Istorija

Špijunka koja je bila uspješnija od Mate Hari

Špijunka koja je bila uspješnija od Mate Hari
Foto: Imdb | Špijunka koja je bila uspješnija od Mate Hari

Jeste li čuli za Elizabeth Bedlington? Ova se izuzetno talentovana balerina oprobala se i kao špijunka.

Uprkos svom engleskom porijeklu špijunirala je za njemačku stranu. Bila je po tom pitanju uspješnija i od Mate Hari jer nikada nije uhapšena.

Svi znaju za Matu Hari, nizozemsko-javansku špijunku koja je bila orijentalna plesačica i kurtizana, a koja je svoje brojne veze s ljudima iz visokog društva iskoristila u svrhu špijunaže. Ona je neslavno skončala strijeljanjem u Francuskoj, pod optužbom da je prenosila informacije Nijemcima. Mata Hari i Elizabeth Bedlington imale su dvije zajedničke stvari. Obje su voljele ples, no svaka iz svojih razloga i svaka je od njih plesala na svoj način. Druga je poveznica između njih ta što su obje bile špijunke tokom Prvog svjetskog rata. Elizabeth je bila britanska balerina koja je 1917. godine, nastupala kao balerina diljem neutralne Španije, ali je svoju tamošnju posjetu iskoristila i za špijunažu u korist Nijemaca.

Vrbovanje od strane supruga

Sada se može postaviti pitanje kako je jedna balerina postala špijunka, i to u službi Nijemaca, iako je bila Engleskinja? Presudnu ulogu u tome imao je njen suprug Austrijanac Gunter Hopf koji ju je vrbovao da pomogne Nijemcima. Za svoje je špijuniranje iskoristila posjetu britanskoj ambasadi u Španiji, prilikom koje je došla do dokumenata koje je kasnije prosljeđivala Nijemcima. Nastupala je pod umjetničkim imenom La Titanesca. Budući da je kasnije otkrivena mudro je odlučila ostati u Španiji kako bi izbjegla hapšenje.

Život u Španiji bez posljedica

Ona je jedna od više desetaka žena koje su bile tajne agentice tokom Prvog svjetskog rata. Za razliku od Mate Hari, Elizabeth je preživjela jer nije nikada napustila neutralnu Španiju. To što je mogla nekažnjeno živjeti na španskom tlu – posljedica je  politike neutralnosti ove zemlje, a koja se za ovakvu politiku odlučila iz brojnih razloga poput samog položaja zemlje, nedovoljnih resursa, političke bipolarnosti, ali i privredne krize koja bi se drastično pogoršala ulaskom u rat. Zbog neutralnosti nastavila je poslovati u ratu te je u nju pristizao inostrani kapital s raznih strana. Međutim, nakon rata ipak došlo je do privrednog zastoja. Kriza je bila popraćena brojnim štrajkovima, a što je poslužilo kao uvertira u kasniju uspostavu vojnu diktatoru.

Mi danas znamo za Matu Hari, kao i Elizabeth Bedlington, ali je pitanje za koliko špijunki  ne znamo jer su bile tako dobre da nisu nikada otkrivene i procesuirane, prenosi portal Povijest.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije