Istorija

Slavni govor Vinstona Čerčila iz 1940.

Slavni govor Vinstona Čerčila iz 1940.
Foto: Wikipedia | Slavni govor Vinstona Čerčila iz 1930.

Ratna se situacija u trenutku održavanja Čerčilovog govora od 20. avgusta 1940. godine činila očajnom jer su njemačke vazduhoplovne snage napadale Veliku Britaniju.

Dana 20. avgusta 1940. godine održao je britanski premijer Vinston Čerčil slavan govor poznat po frazi “Nikada nisu toliki dugovali toliko mnogo toliko rijetkima” Pritom je Čerčil mislio na dugovanje pripadnicima Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva koji su se borili protiv njemačkih snaga Luftwaffe u Bitki za Britaniju (engl. Battle of Britain).

Čerčil je na premijerski položaj stupio tri mjeseca i deset dana ranije (10. maja 1940. godine), a spomenuti je govor održao pred poslanicima Donjeg doma Britanskog parlamenta. okom tih je prethodnih nekoliko mjeseci, početnih u svom mandatu, premijer Čerčil održao još čak tri slavna govora: “Krv, napor, suze i znoj”, “Borićemo se na plažama”  i “Bio je to njihov najbolji sat”. Ratna se situacija u trenutku održavanja spomenutog četvrtog govora od 20. avgusta1940. godine činila očajnom jer su njemačke vazduhoplovne snage napadale Veliku Britaniju i bombardovale njene gradove, a pripremana je i kopnena invazija Wehrmachta na Englesku.

Ipak, taj je Čerčilov govor, kao i prethodna tri, dao poticaj moralu britanskih vojnika. I doista, Nijemci su uskoro izgubili Bitku za Britaniju, a Adolf Hitler morao je otkazati invaziju na britansko kopno, prenosi Povijest.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije