Istorija

Iskopano 50 neobično dobro očuvanih vikinških skeleta

Iskopano 50 neobično dobro očuvanih vikinških skeleta
Foto: N.N. | Iskopano 50 neobično dobro očuvanih vikinških skeleta

Arheolozi su prilikom iskopavanja na velikom groblju iz perioda vikinga u Danskoj pronašli 50 neobično dobro očuvanih skeleta za koje stručnjaci očekuju da će pomoći da se otkrije više o životu nordijskih naroda, koji su najpoznatiji po svojim pomorskim podvizima u Srednjem vijeku.

Glavni arheolog iz Muzeja u Odenzeu Mihael Bore Lundoe izjavio je da su skeleti, koji su otkriveni blizu tog danskog grada, ostali netaknuti zahvaljujući nivou vode i povoljnih uslova zemljišta, što je spriječilo njihovo raspadanje.

"Obično kada iskopavamo vikinške grobove, srećni smo ako su, osim predmeta, ostala samo dva zuba u grobu. Međutim, ovdje imamo potpuno očuvane skelete. Nevjerovatni su. Toliko su dobro očuvani. Imaju po pet prstiju na svakoj ruci i nozi i to ostavlja čitav novi niz mogućnosti za otkrića", rekao je Lundoe, prenosi Srna.

Na mjestu iskopavanja, koje je počelo prije šest mjeseci, pronađeni su rijetki artefakti kao što su noževi, staklene perle i broševi iz perioda između 850. i 970. godine, a Lundoe kaže da ti "darovi" pokazuju da je većina tih ljudi bila dio manje zajednice farmera, iako su žene sa visokim statusom sahranjivane sa nožem koji ima srebrne ornamente i komadom stakla, koje je bilo rijetko u doba vikinga.

Arheolozi su uzeli uzorke zemlje, u potrazi za polenom, kako bi odredili u kom godišnjem dobu je neko sahranjen i kakav tekstil je nosio.

Rendgenskim snimkom busena zemlje sa te lokacije otkriven je ovalni broš, čuveni komad nakita iz vikinškog doba povezan sa ženskom odjećom, pokriven ljudskim i ostacima drveta.

Na poleđini drugog broša, koji je ukrašen ornamentima karakterističnim za doba vikinga, mineralizovani tkani fragmenti tekstila dali su dokaz o vrsti haljine koja se nosila u to doba.

Većina skeleta izvađena je iz grobova i spakovana u kartonske kutije u muzeju, kako bi se osušili prije pregledanja i konačnog čišćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije