Internet

Rat internet pretraživača: Može li ChatGPT prekinuti dominaciju najvećeg rivala

Rat internet pretraživača: Može li ChatGPT prekinuti dominaciju najvećeg rivala
Foto: Freepik | Rat internet pretraživača: Može li ChatGPT prekinuti dominaciju najvećeg rivala

Najozbiljniji rival Google Search pretrage je definitivno SearchGPT, dio ChatGPT-a, koji bi trebao da bude lansiran do kraja ove godine, uvodeći novu generaciju OpenAI chatbot-a.

Kako izvještava Press Gazette, šef medija u OpenAI-ju, Varun Šeti, izjavio je na konferenciji u Briselu da kompanija planira da pokrene SearchGPT do "kraja godine".

SearchGPT je AI-pretraživač koji će omogućiti korisnicima da brzo dobiju odgovore na upite bez kliktanja na druge veb-sajtove. Jednostavno ćete moći da postavite pitanja poput "Da li su L.A. Lakers-i pobjedili Boston sinoć? I ako jesu, ko je postigao poene?" i dobićete potpuni pregled rezultata.

Međutim, SearchGPT je trenutno još uvijek u fazi testiranja, a izvještaji o performansama AI pretraživača do sada nisu bili sjajni. U septembru je The Washington Post objavio članak sa utiscima o pretraživaču, a zaključak je bio da rival OpenAI još uvijek ima dosta posla.

Sada je portparol OpenAI-a, potvrdio da ćemo moći da isprobamo SearchGPT prije nego što se okonča tekuća godina, a što sugeriše da je OpenAI uspio da unaprijedi svoj proizvod do nivoa konkurencije poput Perplexity i Arc Search.

Rat internet pretraživača

Lansiranje OpenAI pretraživača moglo bi biti prekretnica u razvoju AI tehnologije i borbi za dominaciju pretraživača. Decenijama je Google bio bez konkurencije, ali ako bilo koji AI proizvod može izazvati njegovu dominaciju, to bi vjerovatno bio onaj koji je razvila kompanija OpenAI.

U poređenju sa tradicionalnim pretraživačem, SearchGPT odgovara na upite koristeći prirodan jezik i navodi izvor svojih odgovora, omogućavajući korisnicima da brzo pristupe kompletnim člancima. "Ovo je osnovno iskustvo koje gradimo, i ovdje možete vidjeti ravnotežu koju pokušavamo da uspostavimo između korisnika i izvora", rekao je Šeti.

Trenutno, ako pitate ChatGPT za odgovor, dobićete ga bez navođenja izvora informacija. 

Dolazak SearchGPT-a bi mogao da zadovolji AI skeptike koji žele da čitaju i konzumiraju originalni sadržaj, a ne samo sažetak generisan od strane vještačke inteligencije.

Dosadašnja iskustva korišćenja AI za brzu pretragu interneta sa Arc Search-om, je bilo u najmanju ruku fantastično, ali ulazak OpenAI-ja u ovaj prostor mogao bi biti prava revolucija. Vrijeme će pokazati da li SearchGPT može ozbiljno izazvati Google i postati No. 1 pretraživač u novoj eri interneta, piše Tech Radar, prenosi Benchmark.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije