Internet

Naučnici tvrde: Mobilni telefoni ubijaju pčele, a bez pčela nema ni ljudi

Naučnici tvrde: Mobilni telefoni ubijaju pčele, a bez pčela nema ni ljudi
Naučnici tvrde: Mobilni telefoni ubijaju pčele, a bez pčela nema ni ljudi

Širom svijeta u posljednjih nekoliko godina alarmantno se smanjio broj pčela i do sada se nije znalo što je tome uzrok. Iako kod pčela nije pronađena nikakva bolest, njihov broj dramatično opada.

Dosad su u moguće uzroke ubrajani nepoznati virusi, pesticidi, genetski inženjering sjemena i klimatske promjene, ali ni za što od toga nisu pronađeni konkretni dokazi. Nestanak velikog broja pčela počeo se primjećivati kroz opadanje zaliha voća i povrća za čije su oprašivanje najzaslužnije upravo pčele, prenosi britanski Telegraph.

Naučnici sa Univerziteta Punjab u Indiji napravili su eksperimenat u koga su uključili dvije košnice pčela. U jednu košnicu su ostavili mobilni telefon na kome su dvaput dnevno simulirali poziv u trajanju od 15 minuta. U drugu košnicu su stavili imitaciju mobilnoga telefona koji nije davao nikakav signal.

Nakon tri mjeseca, naučnici su otkrili da se broj pčela u košnici sa aktivnim mobilnim telefonom znatno smanjio, prenose hrvatski mediji. Pčele izložene zračenju mobilnog telefona su se neobično ponašale, izlegle su znatno manje jajašaca i nisu proizvodile med. Ovim eksperimentom su naučnici u Punjabu potvrdili više godina spominjanu mogućnost da su mobilni telefoni krivci za znatno izumiranje pčela na svijetu.

A ako nestane pčela, nestaće i ljudi, odavno je poznata činjenica:

"Pčele su nezaobilazna karika u lancu stvaranja čak 75 posto prehrambenih proizvoda. Zanimljivo je da su u prirodi pčele nestale i u onim područjima u kojima više ne žive ljudi. Tu nastaje problem da više nema ko oprašivati bilje koje je veliki proizvođač kiseonika. Pčele su očito potrebne ljudima i slikovito rečeno, one su kao cigla u velikom "prirodnom" zidu. Ako se ta cigla izvuče cijeli sistem gubi na stabilnosti, a zid može "nepovratno" pasti"!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije