Internet

Milion dolara za onoga ko probije AI sistem bezbjednosti

Milion dolara za onoga ko probije AI sistem bezbjednosti
Foto: Pixnio | Milion dolara za onoga ko probije AI sistem bezbjednosti

​Apple je objavio izazov s nagradom od milion dolara za testiranje njihovog novog AI sistema bezbjednosti, označavajući novi korak prema bezbijednoj, inovativnoj tehnologiji za korisnike iPhone uređaja.

Apple značajno unapređuje bezbjednost za svoju novu vještačku inteligenciju, Apple Intelligence, nudeći nagradu od milion dolara bilo kome ko uspije da probije taj bezbjednosni sistem. Tehnološki gigant to je objavio u četvrtak, pozivajući "sve bezbjednosne istraživače ili bilo koga ko ima interes i tehničku znatiželju", da testiraju njihovu AI tehnologiju i izvedu sopstvenu nezavisnu provjeru Appleovih tvrdnji.

Nagrada je usmjerena na Appleovu infrastrukturu "Private Cloud Compute" (PCC), dizajniranu za rješavanje složenih zadataka vještačke inteligencije izvan kapaciteta na uređaju. Projektovan sa end-to-end enkripcijom, PCC briše korisničke zahtjeve odmah nakon završetka kako bi održao privatnost. Do sada je Apple ograničavao pristup PCC-u revizorima treće strane, ali navedeni poziv otvara platformu širem nadzoru, s ciljem procjene robusnosti njezine bezbjednosti.

Kako bi podstakao sveobuhvatno testiranje PCC-a, Apple je proširio svoj Security Bounty program. "Kako bismo dodatno podstakli vaše istraživanje u Private Cloud Computeu, proširujemo Apple Security Bounty tako da uključimo nagrade za ranjivosti koje demonstriraju kompromitovanje PCC-ovih osnovnih garancija bezbjednosti i privatnosti", istakao je Apple. Hakeri koji učestvuju dobiće pristup bezbjednosnom vodiču i virtuelnom test okruženje za macOS Sequoia 15.1 Developer Preview, a zahtjeva Mac uređaj sa čipom M serije i najmanje 16 GB RAM-a.

Nivoi nagrada odražavaju ozbiljnost otkrivenih ranjivosti. Apple nudi 100.000 dolara za iskorišćavanje zahtjeva za neprovjereni kod, dok svako ko dobije neovlašćeni pristup osjetljivim korisničkim podacima izvan PCC-ove "granice povjerenja" može da zaradi 250.000 dolara. Glavna nagrada od milion dolara čeka svakoga ko može da pokrene neotkriveni kod unutar bezbijednog okruženja PCC-a.

Apple Intelligence, koji je ugrađen u najnovije iPhone uređaje - modele 16, 15 Pro i 15 Pro Max - trebalo bi da bude predstavljen sljedeće nedjelje. Prvobitno predstavljen u septembru, donosi funkcionalnosti vođene vještačkom inteligencijom poput generativnog pisanja, jedinstvenih emodžija i poboljšanja slanja poruka. Za sada će samo vrhunski iPhone modeli imati tu vještačku inteligenciju, dodajući ekskluzivnost tim modelima.

Šef Applea Tim Kuk nazvao je Apple Intelligence novim poglavljem u Appleovim inovacijama. Ta vizija je usklađena s Appleovim nastojanjem da integriše AI u korisničke aplikacije, fokusirajući se na generativne modele koji korisnicima omogućavaju kreiranje teksta ili slika iz upita. S obzirom na to da je bezbjednost prioritet, Apple nastoji da temeljno obezbijedi korisničko iskustvo.

Početno izdanje Apple Intelligencea uključivaće pametne odgovore, sižee obavještenja i obnovljene Siri funkcije. Ostali alati, kao što su Genmoji i integracija ChatGPT-a, očekuju se u kasnijim ažuriranjima. Za sada, Apple Intelligence podržava samo američki engleski, ali dodatni jezici biće ubačeni do decembra, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije