Internet

Jutro nakon ogromnog tehnološkog kvara

Jutro nakon ogromnog tehnološkog kvara
Foto: Pixnio | Jutro nakon ogromnog tehnološkog kvara

​Preduzeća i usluge širom svijeta polako se oporavljaju nakon masovnog tehnološkog kvara koji je satima uticao na računarske sisteme u četvrtak i petak. Preduzeća, banke, bolnice i avio kompanije bile su među najteže pogođenim nakon što je firma za sajber bezbjednost Crowdstrike izdala neispravnu softversku nadogradnju koja je uticala na Microsoft Windows.

Izvršni direktor Crowdstrikea se izvinio zbog poremećaja i rekao da je ispravka izdata, ali je priznao da bi moglo proći "neko vrijeme" prije nego što se svi sistemi ponovo pokrenu. Dok neke usluge avio-kompanija počinju da se vraćaju u normalu nakon što je hiljade letova otkazano, operateri očekuju da će neka kašnjenja i otkazivanja trajati tokom vikenda.

Mnoga preduzeća se sada suočavaju sa zaostalim poslovima i propuštenim porudžbinama za čije rješavanje može biti potrebno nekoliko dana. Zdravstvene službe u Britaniji, Izraelu i Njemačkoj takođe su imale probleme, a neke operacije su otkazane.

Globalni haos je izazvao zabrinutost zbog ranjivosti svjetskih međusobno povezanih tehnologija i stepena do kojeg bi jedan softverski kvar mogao imati tako širok uticaj.

Problem je počeo u četvrtak u 19.00 sati i uticao na korisnike Windowsa koji koriste softver za sajber bezbjednost Crowdstrike Falcon, prema Microsoftu, iako je puni obim problema postao jasan tek u petak ujutro.

Ali do petka uveče, problemi su se smanjili u mnogim dijelovima svijeta, a mnogi aerodromi su rekli da, iako još uvijek postoje problemi sa sistemima za prijavu na let i plaćanje, većina letova je uspostavljena.

Međunarodni aerodrom u Hongkongu nastavio je sa normalnim radom, javljaju kineski državni mediji. U međuvremenu, JP Morgan Chase, najveća banka u SAD, saopštila je da radi na obnavljanju usluge bankomata.

Izvršni direktor Crowdstrikea Džordž Kurc rekao je na Twitteru da je kvar pronađen "u jednom ažuriranju sadržaja za Windows hostove".

"Duboko nam je žao zbog uticaja koji smo izazvali na kupce, na putnike, na sve koji su ovim pogođeni, uključujući i našu kompaniju" rekao je on za "NBC" mrežu.

Još je dodao:

"Mnogi korisnici ponovo pokreću sistem i on će biti operativan" poručio je.

Takođe, tehnički stručnjaci kažu da će popravka Crowdstrikea morati da se primjeni zasebno na svaki uređaj koji je pogođen.

Sada će se vjerovatno postaviti pitanja o uticaju Crowdstrikea kao jednog od najvećih operatera na tržištu sajber bezbjednosti i mudrosti da tako ključni dio industrije kontroliše samo mali broj kompanija piše "BBC".

Akcije kompanije pale su za oko 12 odsto, na račun rivala SentinelOne i Palo Alto Networks, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije