Internet

7 znakova upozorenja da je vaš računar hakovan i šta da radite

7 znakova upozorenja da je vaš računar hakovan i šta da radite
Foto: Pexels/Ilustracija | 7 znakova upozorenja da je vaš računar hakovan i šta da radite

Vaš antivirus će vas zaštititi od mnogih online prijetnji, ali nijedan antivirus nije savršen.

Čak i uz korišćenje renomiranog bezbjednosnog softvera, vaš PC može biti hakovan.

Ako primijetite nešto neobično na računaru, vrijeme je da pokrenete skeniranje

Kada govorimo o mogućnosti da je vaš računar "hakovan", upravo to i mislimo: sajber kriminalac je dobio pristup vašem PC-ju i kompromitovao ga na neki način. Haker u pitanju može biti kriminalna organizacija koja instalira malver na milione računara (npr. da vas špijunira i ukrade vaše brojeve kreditnih kartica), ili može biti pojedinac koji koristi Trojanac za daljinski pristup (RAT) da bi vas lično špijunirao preko vaše web kamere.

Evo nekih uobičajenih znakova upozorenja da je vaš PC možda hakovan, izlažući vaše lične podatke i sistemske resurse.

Da li nešto nije u redu? Pokrenite antivirusno skeniranje

Ako sumnjate da vaš računar ima virus ili neki drugi tip malvera, trebali biste pokrenuti skeniranje antivirusnim programom. Takođe, možete koristiti besplatne alate kao što je Norton Power Eraser, koji će restartovati vaš PC u posebnom okruženju za skeniranje van Windows-a, omogućavajući otkrivanje i uklanjanje malvera poput rootkit-ova koji obično izbjegavaju detekciju. Ako skeniranje ne pronađe ništa, a vi ste i dalje zabrinuti, potražite drugo mišljenje od drugog antivirusnog programa.

Znakovi hakovanja

Antivirusna upozorenja i druge poruke

   – Upozorenja od vašeg antivirusa mogu biti znak da je napadač dobio pristup vašem PC-ju. Ako vidite puno obavještenja o otkrivenom malveru, to je znak da nešto nije u redu. Ako se to dešava često, vaš antivirus možda radi samo djelimično čišćenje, a napadač ima uporište na vašem sistemu.

Svjetlo web kamere misteriozno uključeno

   – Ako je svjetlo vaše web kamere uključeno bez vašeg znanja, to može biti znak da vas neko špijunira preko nje. Pogledajte koja aplikacija koristi vašu web kameru, ali imajte na umu da malver može sakriti svoje prisustvo.

Neobično spor rad računara

   – Ako je vaš računar hakovan, malver može uzrokovati spor rad. Ovo se može dogoditi ako puno malvera radi na vašem računaru ili ako specifičan tip malvera troši resurse vašeg sistema.

Zamrzavanje računara i pad aplikacija

   – Malver može izazvati nestabilnost sistema, uzrokujući plave ekrane, padove i zamrzavanja. Ako ne možete utvrditi uzrok ovih problema, razmislite o mogućnosti prisustva malvera.

Čudne aplikacije i iskačući prozori

   – Ako dobijate mnogo čudnih iskačućih prozora ili neočekivanih aplikacija, to može biti znak da je vaš PC hakovan. Malver može instalirati nepoželjne aplikacije i iskačuće prozore.

Promjene na početnoj stranici browsera, browseru ili ekstenzijama**

   – Adware i špijunski softver mogu preuzeti vaš browser, mijenjajući početnu stranicu i podrazumijevani browser. Takođe mogu instalirati ekstenzije za špijuniranje vaših aktivnosti na webu.

Čudni mejlovi koji se šalju i primaju, promjene lozinki i slično

   – Ako vidite čudne mejlove ili promene lozinki, to može biti znak da je vaš račun hakovan. Napadač može koristiti vaše procurjele lozinke da pristupi vašim online nalozima.

Budite na oprezu i vjerujte svom instinktu

Da budemo jasni, ovo nije iscrpna lista. Mogu postojati i drugi znakovi upozorenja hakova i/ili malvera. Ono što je još strašnije je da posebno dobro izveden hak može ostaviti malo ili nimalo tragova.

Sofisticirani napadač ne želi biti primijećen uopšte. Oni žele tiho da vas špijuniraju i ukradu važne podatke, i trudiće se da osiguraju da njihov hak ne utiče na vaš PC na bilo koji primjetan način kako bi ostali neotkriveni.

To je velika razlika od običnog malvera koji će rado trošiti resurse vašeg PC-ja samo da rudari neku kriptovalutu. Na kraju, najbolji odgovor je da vjerujete svom instinktu. Ako nešto djeluje pogrešno, pokrenite skeniranja sa različitim antivirusnim programima.

Ako ništa ne pronađe i još uvek ste zabrinuti, razmislite o resetovanju vašeg PC-ja. Ovo je praktično kao ponovna instalacija Windows-a—dobijate "fabrička" podešavanja i možete ponovo podesiti sve. Ovaj proces će ukloniti bilo koji malver ili druge hakerske alate koji bi mogli biti prisutni na vašem sistemu, ali moraćete ponovo instalirati programe koje koristite i podesiti stvari iznova. Ipak, to je mala cijena za mir, prenosi PC Press.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije