Hardware

Najavljena "PlayStation 5 Pro" konzola (VIDEO)

Najavljena "PlayStation 5 Pro" konzola (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Najavljena "PlayStation 5 Pro" konzola (VIDEO)

​Kako se pretpostavljalo i najavljivalo, Sony je danas predstavio svoju nadograđenu "PS5" konzolu, "PlayStation 5 Pro", na tehničkoj prezentaciji koju je vodio sistemski arhitekt Mark Kerni. Poboljšani sistem popularne konzole koštaće 799.99 evra, a izlazi 7. novembra 2024. Video prezentaciju konzole možete ponovo pogledati ispod.

Tokom devetominutnog prenosa uživo, Kerni je prikazao kako "PS5 Pro" predstavlja značajan skok u snazi u odnosu na trenutni "PS5", referišući se na veći GPU, napredni rej trejsing te AI vođen apskejling.

Prema PlayStation blogu, ovako Sony objašnjava sve nove karakteristike konzole:

Nadograđeni GPU: S PS5 Pro nadograđujemo GPU koji ima 67 odsto više računarskih jedinica od trenutne PS5 konzole i 28 procenata bržu memoriju. Sveukupno, to omogućuje do 45 odsto brže renderiranje za igranje, čime iskustvo postaje puno lakše.

Napredni Rej Trejsing: Pruža dinamičnije refleksije i lom svjetlosti, te će to omogućiti konzoli da izvodi rejtrejsing efekte dvostruko, a ponekad i trostruko brže u odnosu na trenutnu PS5 konzolu.

AI vođen Apskejling: Takođe uvodimo PlayStation Spectral Super Resolution, apskejling tehnologiju vođenu AI-jem koja koristi mašinsko učenje za postizanje super oštre jasnoće slike dodavanjem izvanredne količine detalja.

Usto je predstavljeni donekle malo drugačiji izgled konzole, a svakako će najviše reakcija biti na cijenu, prije nego na performanse i sve te promjene koje, prema mnogima u komentarima, nisu ni vidljive na ovoj prvoj prezentaciji. Ali, skupljaćemo reakcije u narednim danima pa ćemo dobiti realniju sliku i procjenu ovoga Sonyjevog poteza.

"PlayStation 5 Pro" je zasada najavljen da dolazi bez diska, a i stalak za vertikalno postavljanje se prodaje, vjerovali ili ne, zasebno, prenosi "GoodGame".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije