Gadgets

Snap predstavlja petu generaciju AR naočala Spectacles

Snap predstavlja petu generaciju AR naočala Spectacles
Foto: Snap | Snap predstavlja petu generaciju AR naočala Spectacles

Snap, američka tehnološka kompanija, uskoro će predstaviti petu generaciju svojih naočala naziva “Spectacles”. To će biti druga generacija ovog nosivog gadgeta koji ima u sebi ugrađene AR tehnologiju.

Ova nova generacija Spectacles naočara će biti predstavljena na događaju Partner Summit kojeg će voditi Evan Spiegel, direktor i osnivač kompanije Snap, a zakazana je za u utorak, 17. Podsjetimo, zadnji model AR naočala kompanija je predstavila još 2021. godine, ali one su bile dostupne samo malom broju kreatora i developera. I dodajmo, iako su ti modeli omogućili zanimljive eksperimente, oni su imali i određena ograničenja, poput uskog vidnog polja te baterije malog kapaciteta, a koja je trajala samo 30-ak minuta. Uz to, ta četvrta generacija naočala je bila znatno glomaznija u odnosu na prethodne verzije, a koje su više nalikovale običnim sunčanim naočalama.

Što se tiče novog modela, od njega se očekuje da će imati u sebi brojna tehnološka poboljšanja, uključujući šire vidno polje te dugotrajniju bateriju. No, pretpostavlja se da će one i dalje biti usmjerene prvenstveno prema developerima, a ne za široko tržište. Spomenimo i da su ove naočare prilično skupe. Naime, proizvodni troškovi jednog primjerka naočara Spectacles iznose nekoliko hiljada dolara, a kompanija Snap Inc. ih planira proizvesti u manje od 10.000 primjeraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije