Gadgets

Apple konačno priznao da 8 GB RAM-a nije dovoljno

Apple konačno priznao da 8 GB RAM-a nije dovoljno
Foto: Pixabay | Apple konačno priznao da 8 GB RAM-a nije dovoljno

Na WWDC 2024, Apple je predstavio nekoliko noviteta, uključujući macOS Sequoia i Apple Intelligence. Međutim, najveću pažnju izazvala je nova funkcija u Xcode 16 — prediktivno dovršavanje koda.

Nažalost, ako ste povjerovali da je 8 GB RAM-a dovoljno za osnovne modele Mac računara sa Apple silicon procesorom, nećete moći da koristite ovu funkciju. Prediktivno dovršavanje koda u Xcode 16 zahtijeva najmanje 16 GB RAM-a, što je najbliže nekom priznanju kompanije Apple da 8 GB memorije nije dovoljno za nove Mac računare.

Ova funkcija predviđa koji kod vam može zatrebati sledeće, koristeći mašinsko učenje kreirano za Swift i Apple SDK-ove. Svi podaci ostaju na uređaju, obezbeđujući privatnost i sigurnost, dok omogućava rad bez internet konekcije.

Većina današnjih Mac računara koje Apple prodaje dolazi sa 8 GB RAM-a kao osnovnom konfiguracijom, uključujući Mac Mini, iMac, MacBook Air i MacBook Pro. Iako će Xcode 16 raditi na računarima sa manje RAM-a, prediktivno dovršavanje koda će biti onemogućeno. Ovo je prvi put da Apple jasno postavlja ograničenje koje dolazi sa osnovnim modelima Mac računara.

Neki će tvrditi da je ovo pitanje koje pogađa samo programere koji koriste Xcode 16, ali važno je napomenuti da je ovo verovatno samo prvo od mnogih hardverskih ograničenja koja će se pojaviti za korisnike koji nisu nadogradili memoriju svojih Mac računara, prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije