Zanimljivosti

Ukrao skupocjeni Ferrari, pao zbog "sitnice" na suvozačevom mjestu

Ukrao skupocjeni Ferrari, pao zbog "sitnice" na suvozačevom mjestu
Foto: TheCarGuys.TV/Printscreen | Ukrao skupocjeni Ferrari, pao zbog "sitnice" na suvozačevom mjestu

Muškarcu iz američke države Konentikat ukraden je skupocjeni Ferarri 812 GTS, vrijedan čak 575 hiljada dolara. Zanimljivo je da je policiju do vozila doveo predmet koji je vlasnik ostavio na suvozačevom mjestu.

U hvatanju lopova nije pomogla ni sofisticirana tehnologija niti policijska dojava, već – Appleove slušalice. Naime, vlasnik automobila na suvozačkom je sjedištu ostavio slušalice AirPods, a zahvaljujući Appleovoj aplikaciji Find My za pronalazak izgubljenih uređaja pomoću Maca ili iPhonea, vlasnik Ferrarija uspio je locirati slušalice, a time i svoj automobil.

Te je podatke odmah proslijedio policiji, koja je ubrzo uspjela pronaći automobil i lopova.

Kada ga je policija zaustavila na benzinskoj pumpi, on se Ferrarijem zalijetio u njihov automobil (šteta je ipak mala), nakon čega je pobjegao i ostavio u automobilu svoj telefon.

Nije poznato je li on pronašao slušalice na prednjem sjedištu vozila, ali čak i da jeste, sigurno nije mogao niti pomisliti da bi ga upravo one mogle odati, odnosno da bi pomoću njih policija mogla pronaći automobil, piše Road and Track, prenosi N1.

Policija se uspjela dokopati podataka iz telefona lopova te je saznala da je riječ o 22-godišnjaku koji je već poznat po krađama automobila. Zanimljivo, uhapšen je desetak dana poslije, i to nakon što je policija pronašla još jedan automobil koji je ranije ukraden u jujorku te je taj mladić, kao i njegov 19-godišnji saradnik u zločinu, završio u zatvoru.

Inače, američka policija i ranije je savjetovala vozačima korištenje uređaja poput AirTaga, Appleovog uređaja koji omogućava praćenje lokacije. Dobro ga je staviti npr. na ključeve, u novčanik, putnu torbu, automobile i slično kako bi ih u slučaju gubitka lakše mogli pronaći. Za praćenje lokacije nije potrebna internet veza, već se povezuje s Appleovim uređajima u blizini kako bi slao signal o svojoj lokaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije