Zanimljivosti

Sedam narodnih vjerovanja o tome kako sačuvati novac

Sedam narodnih vjerovanja o tome kako sačuvati novac
Foto: Pixabay | Sedam narodnih vjerovanja o tome kako sačuvati novac

Bez obzira na to koliko ozbiljno pristupate ovim savjetima, možda vam neki od njih pomognu da bolje upravljate svojim finansijama!

Novac možda nije ključ sreće, ali njegovo prisustvo u domaćinstvu svakako doprinosi sigurnosti i blagostanju. Naši preci vjerovali su da odnos prema novcu može uticati na njegovu prisutnost i tok. Donosimo vam sedam narodnih vjerovanja koja mogu pomoći da zadržite novac i poboljšate finansijsku stabilnost.

Povoljni trenuci za davanje i traženje novca

Veruje se da je najbolji trenutak za traženje povišice srijeda tokom dana, dok utorak treba izbegavati za pozajmljivanje novca poznanicima. Zajmovi bi trebalo da se daju i uzimaju ujutru jer večernje finansijske operacije mogu donijeti neuspjeh. Preporučuje se da novac češće pozajmljujete drugima nego da ga tražite, pozitivna energija se, veruje se, uvek vraća kroz nepredviđene načine.

Neka plata prenoći u domu

Kada primite platu, sav novac treba da ostane kod kuće bar jednu noć. Ovo verovanje kaže da novac tako „vezuje“ sreću za vaš dom i privlači dodatne prihode. Potrošnja odmah po prijemu plate, smatra se, može ometati finansijsku stabilnost.

Ne posuđujte komšijama hljeb i so

Hljeb i so simbolizuju blagostanje, pa pozajmljivanje ovih namirnica može simbolično prenijeti finansijsku sigurnost iz vašeg doma u komšijski. Ovi mali, ali značajni rituali dio su narodnog predanja o očuvanju sreće i novca.

Kakvi džepovi privlače novac?

Sitne novčanice u džepovima garderobe koja visi u ormaru smatraju se amajlijama koje privlače novac. Važno je da džepovi ne budu pocjepani i da dugmad na odeći budu na svom mestu jer takvi detalji simbolizuju red i sigurnost, što se odražava i na finansije.

Trugao od 10 dinara za sreću

U najmanjoj pregradi novčanika držite novčanicu od 10 dinara savijenu u trogao. Ovaj talisman simbolizuje sigurnost i privlači novac.

Prva zarađena novčanica ili ona dobijena od dobrog čoveka treba da ostane u novčaniku kao amajlija i nikada se ne smije potrošiti.

Novčanik nikada ne smije biti prazan

U novčaniku uvijek treba da bude makar nekoliko kovanica, čak i simboličan iznos ima moć da privuče još novca. Prema vjerovanju, svi novčići i novčanice treba da budu okrenuti licem prema vlasniku, jer to simbolično održava tok novca u pravom smjeru.

Krupna novčanica kao magnet za novac

Čuvanje krupne novčanice u kući tokom cijele godine privlači dodatni novac. Ova novčanica simbolički „upija“ vašu energiju i djeluje kao magnet za finansijski uspeh. Narodna verovanja o novcu predstavljaju deo tradicije koja se prenosila kroz generacije. Bez obzira na to koliko ozbiljno pristupate ovim savjetima, možda vam neki od njih pomognu da bolje upravljate svojim finansijama i unesu dodatnu sigurnost u vaš život, prenosi Pink.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije