Zanimljivosti

Pet imena za djevojčice koja imaju posebno značenje

Pet imena za djevojčice koja imaju posebno značenje
Foto: Freepik | Pet imena za djevojčice koja imaju posebno značenje

Najpopularnija imena za djevojčice u posljednje vrijeme su kratka, zvučna, mahom internacionalna.

Posebno lijepa su ona rijetka, a moćna imena koja uglavnom nemaju nikakav nadimak.

Divna

Divna je staro žensko ime nastalo od istoimenog pridjeva i znači jednostavno baš to – divna, ona koja je lijepa, koja je prekrasna. Divna simboliše i uzvišena, božanska bića koja sijaju.

Drina

Drina je prelijepo žensko ime nastalo u narodu po imenu rijeke Drine. Označava osobu koja je porijeklom sa Drine ili je nekako vezana za nju. Ujedno simboliše magičnu ljepotu, jedinstvenost, čistotu, a za to ime je svijet čuo zbog kćerke glumca Roberta De Nira.

Vida

Ime Vida potiče iz slovenskog jezika i ima par značenja. Vida je boginja ljeta, ljepote, ljubavi, sreće. Znači vidljiva, moćna. S druge strane, Vida znači i ona koja slavi život.

Kruna

Kruna vodi porijeklo od latinske riječi koja znači krunisanje, tj. vijenac, kruna, krug. Sa antikom ovo ime povezuje jedno od najvažnijih odlikovanja za pobjednike na takmičenjima, u vojsci i samim tim ovo ime se daje sa željom da dijete bude posebno i uspješno.

Ognjena

Ovo ime je slovenskog porijekla i nastalo je od riječi oganj u značenju plamen.  Nekada se vjerovalo da riječ ima magičnu moć i ovo ime se davalo kao zaštita, da vatrom otjera zle duhove. Davalo se često u porodicama gdje je bilo dosta bolesti da bi one nestale, prenosi Pink.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije