Zanimljivosti

Najmanje naseljeno ostrvo na svijetu dovoljno za jednu sobu

Najmanje naseljeno ostrvo na svijetu dovoljno za jednu sobu
Foto: Printscreen/YouTube | Najmanje naseljeno ostrvo na svijetu dovoljno za jednu sobu

U Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda najmanje ostrvo na svijetu nekada je bilo Bišop Rok, nevjerovatno usamljeni svjetionik na engleskom ostrvu Sili.

Ali svjetionik je automatizovan 1982. godine, tako da Bišop Rok više nije naseljen. Gdje je najmanje ostrvo na svijetu na kome neko živi?

Najvjerovatniji podnosilac zahtjeva za Ginisa je prigodno nazvan Just Room Enough Island (Ostrvo dovoljno za sobu) u blizini zaliva Aleksandrija u državi Njujork. 

U pitanju je dio arhipelaga Hiljadu ostrva na rijeci Sveti Lorens, koja teče sjeveroistočno iz jezera Ontario, prenosi RTS.

Samo 150 metara dalje, na sljedećem ostrvu, nalazi se zamak Bolt, kultna vila kao iz bajke, koju je hotelski milioner Džordž Bolt počeo da gradi 1900. godine.

Po lokalnoj konvenciji, ove male tačke između Njujorka i Ontarija se računaju kao dio arhipelaga Hiljadu ostrva samo ako su iznad nivoa rijeke tokom cijele godine i ako mogu da izdrže dva stabla ili žbunje.

Pedesetih godina prošlog vijeka, porodica Sizeland kupila je ostrvo Hab, jedno od najmanjih ostrva u kanalu, zasadila drvo i izgradila malu kolibu koja je zauzimala skoro svaki preostali kvadratni centimetar suve zemlje.

Svoju novu imovinu su preimenovali u Ostrvo dovoljno za sobu (Just Room Enough Island), iz očiglednih razloga.

Ali plan Sizelandovih za mali osamljeni kutak za vikend odmor se izjalovio. 

Njihova vikendica veličine ostrva, na ostrvu veličine vikendice, brzo je postala popularna atrakcija za turiste koji krstare rijekom. 

"Washington Post" je primijetio da posjeta ostrvu ostavlja malo prostora za greške. 

"Jedan pogrešan korak i moraćete da plivate", prenio je ovaj list.

Sa nivoom rijeke kako se vidi na Google mapama, ostrvo Just Room Enough izgleda kao da ima oko 310 kvadratnih metara. 

To bi ga činilo upola manjim od Bišop stijene u vrijeme oseke, pa čak i prije nego što se britanski svjetionik oprostio od svog posljednjeg čuvara, tako da je Just Room Enough Island bilo vjerovatno najmanje naseljeno ostrvo na svijetu.

U svakom slučaju, bilo koje od ovih ostrva bi bilo odlična kupovina za one koji nisu ludi za baštovanstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije