Zanimljivosti

Happy Feet se ne vraća kući

Happy Feet se ne vraća kući
Happy Feet se ne vraća kući

Zvučalo je to kao prava nevolja tokom putovanja. Jedan pogrešan okret i odjednom se nađete na nepoznatoj zemlji potpuno sami i izgubljeni. Toliko ste gladni da jedete ostatke hrane koju su talasi izbacili na obalu. Povrh svega shvatate da imate veoma malo snage da se vratite kući.

Ovo nije priča o izgubljenom putniku namjerniku, već o kraljevskom pingvinu koji je slučajno pronađen na jednoj obali Novog Zelanda.

Pingvin nazvan Happy Feet, prema istoimenom animiranom filmu, koji se nedavno pojavio na plaži Peka Peka, udaljenoj 60 kilometara sjeverno od Velingtona, i odmah je dobio pažnju novozelandskih i svjetskih medija.

Mladi pingvin je prešao 3.200 kilometara otvorenog okeana da bi na kraju završio u sjevernom dijelu Novog Zelanda.

Došavši na plažu, počeo je raditi ono što svi pingvini rade - jesti snijeg da bi im tijelo imalo dovoljno tečnosti. Ali to se ispostavilo kao greška jer je jeo pijesak na plaži, zamijenivši ga sa snijegom. Ubrzo je došlo do zakrčenja crijeva i pingvin je kolabiralo.

Odvezen je u zoološki vrt, gdje je odlučeno da ga operišu i u pomoć je pozvan jedan od najboljih novozelandskih hirurga Džon Vajet.

Rendgenski snimci su pokazali uvećan želudac ispunjen pijeskom kao i grančice drveta koje je slučajno pojeo. Bile su potrebne tri operacije da bi bio spasen, nakon čega su mu dali masnu ribu i laksative da bi izbacio preostali pijesak iz svog sistema.

Kraljevski pingvin predstavlja drugu po veličini vrsta pingvina i često ih zamjenjuju sa većim carskim pingvinima. Oni uglavnom žive na ostrvima smještenim u sjevernom dijelu Antarktika. Mužjaci dostižu visinu od 90 centimetara i teže od 15 do 16 kilograma, mada neki primjerci mogu dostići i 120 centimetara visine. Njihova populacija se procjenjuje na dva miliona i uglavnom se hrane ribom sa malim količinama lignji i morskih ljuskara.

Zašto je Happy Feet skrenuo sa svog uobičajenog kursa i krenuo prema Novom Zelandu, ostala je misterija.

Prema nekim tvrdnjama, on se odvojio od svoje grupe i izgubio je orijentaciju. Prema drugima, pingvin je krenuo prema otvorenom moru, što pingvini inače rade tokom ljeta na Antarktiku, i jednostavno je otišao više nego što treba.

To je drugi put u istoriji Novog Zelanda da se pingvin pojavio na njegovoj obali. Prvi slučaj je zabilježen 1967. godine, kada je na plaži Oreti u regiji Sautlends pronađen živi primjerak kraljevskog pingvina.

Happy Feet se trenutno  nalazi u zoološkom vrtu u Velingtonu, u posebnoj prostoriji prekrivenoj izlomljenim ledom i sa stalno upaljenim klima-uređajem da bi se smanjio uticaj umjerenog vremena koje trenutno vlada u tom dijelu svijeta. On će tu boraviti nekoliko mjeseci dok ne vrati svoju standardnu težinu i dobije snagu.

Naime, njegov kraj ipak neće biti onakav kakav su mnogi ljudi zamišljali. Happy Feet neće biti vraćen na Antarktik, već će biti pušten u Južni okean,  koji se pruža južno od Novog Zelanda. 

Prema Antarktičkom dogovoru, koji je potpisalo 46 zemalja i koji je ugrađen u novozelandske zakone, nijedna živa ptica se ne smije vratiti nazad na Antarktik. Dogovor je sklopljen da bi se spriječila pojava zaraze koja može ozbiljno ugroziti živi svijet na tom hladnom kontinentu.

Briga o pingvinima je uvijek bila jedan od važnih zadataka područja kao što su Novi Zeland, Australija i Argentina.

Osim u emisijama o prirodi, kraljevski pingvini su stekli veliku popularnost nakon pojave animiranog filma "Happy Feet" ili "Ples malog pingvina", kako je takođe poznat, koji prati grupu kraljevskih pingvina tokom sezone parenja. Radnja se vrti oko veselog protagoniste koji je svoj nedostatak privlačenja ženki pjesmom zamijenio inovativnim stepovanjom.

Kraljevski  pingvini izražavaju svoju ljubav izražajnim glasovima dok je glavni lik Mambl izvodio stepovanje da bi našao pravu ljubav.

To ga je dovelo do izgnanstva iz svog društva, ali je na kraju ipak bio prihvaćen, ostavši vjeran sebi i svom stepovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije