Zanimljivosti

Da li pišete desnom ili lijevom rukom: Odgovor krije velike tajne

Da li pišete desnom ili lijevom rukom: Odgovor krije velike tajne
Foto: Pixabay/Ilustracija | Da li pišete desnom ili lijevom rukom: Odgovor krije velike tajne

Neke od naših osobina često uzimamo „zdravo za gotovo“.

Ljevoruki ljudi čine samo deset procenata populacije, a stručnjaci su ustanovili da se taj procenat nije mijenjao od neolita.

Na planeti je više desnorukih osoba od ljevorukih, ali je poznato da ljevoruki imaju brže reflekse.

Prije mnogo godina se smatralo da je ‚‚ljevorukost“ mana, pa su djeca koja su počinjala da pišu lijevom rukom od malena bila učena da prestanu to da rade.

Manje je poznato to da na osnovu toga da li ste ljevoruki ili desnoruki stručnjaci mogu procijeniti neke bitne osobine vaše ličnosti, kao i to da li ćete više ili manje zarađivati i čime ćete se baviti u budućnosti.

1. Finansije

Prema istraživanju sa Harvarda iz 2014. godine, ljevoruke osobe imaju od 10 do 12 procenata manji godišnji prihod. Zašto zarađuju manje?

Stručnjaci su to pripisali kognitivnim razlikama. Prema rezultatima brojnih istraživanja ljevoruke osobe više rade ‚‚ručne“ poslove i susreću se s kognitivnim problemima koji češće pogađaju njih nego desnoruke osobe.

Odrasli i stariji ljevaci sigurno su se tokom života susretali s mišljenjem da je ljevorukost nešto neprirodno pa je društvo pokušavalo da to ‚‚ispravi“. Obavljanje određenih fizičkih zadataka zbog toga im teže pada nego dešnjacima.

2. Atletske sposobnosti

Ljevoruke osobe bi mogle da zarađuju više od desnorukih ako bi se se odlučile za bavljenje određenim sportovima. To se prije svega odnosi na tenis, boks, bejzbol i bilo koje sportove koji uključuju bacanje ili dodavanje. Dešnjaci rijetko treniraju obranu iz njima neobičnih i neočekivanih uglova, za razliku od ljevorukih osoba kojima to dolazi prirodno

Mnogi misle da je Rafael Nadal ljevoruk. Međutim, on je zapravo dešnjak, ali njegov ujak i trener Toni Nadal odmalena ga je učio da igra tenis slabijom lijevom rukom jer je znao da je to velika prednost u tom sportu, prenosi direktno.rs.

3. Ličnost

Prema opsežnoj studiji škotskog instituta Abetrej, ljevoruke osobe su sklonije samokritici i preispitivanju. Dešnjaci su češće impulsivniji i rjeđe brinu o greškama koje bi mogli da naprave.

Ljevoruke osobe ne vole spontano donošenje odluka, već više vole da dobro razmisle prije toga. Ljevaci će oklijevati, a dešnjaci će odmah krenuti u akciju, prenosi Krstarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije