Scena

Interesantna priča: Kako je nastala čuvena pjesma “Amsterdam” (VIDEO)

Interesantna priča: Kako je nastala čuvena pjesma “Amsterdam”  (VIDEO)
Foto: Screenshot/Youtube | Interesantna priča: Kako je nastala čuvena pjesma “Amsterdam” (VIDEO)

Legendarni bend Riblja Čorba iza sebe ima veliki broj hitova, jedan od najvećih je svakako “Amsterdam”.

Legendarni bend Riblja Čorba iza sebe ima veliki broj hitova, jedan od najvećih je svakako “Amsterdam”.

Ova pjesma se našla na albumu “Osmi nervni slom” iz 1986. godine, i zajedno sa numerom “Nemoj da ideš mojoj ulicom” postao je rok evergrin.

Tekst za pjesmu “Amsterdam” napisao je Bora Đorđević, a muziku Miša Aleksić.

“Tad je Miša bio kompozitor godine. Ja sam došao iz Amsterdama i donio taj tekst napisan na ispred kafane ‘Buldog’ na kafanskoj salveti. Rekoh, ne znam šta bih ovdje komponovao… On (Miša Aleksić) kaže: ‘Ja ću’. I napravi pjesmu ‘Amsterdam’. Baš je bio čovjek od zadatka, ako može tako da se kaže. Ali u najboljem smislu te riječi”, rekao je Bora Đorđević svojevremeno u emisiji “Beogradska hronika”.

U pjesmi “Amsterdam” je pjevao i Edi Grant. Kako je došlo do saradnje Riblje Čorbe i poznatog pjevača je priča za sebe.

Pomisao da Grant pjeva u pjesmi “Amsterdam” bila je ideja Miše Aleksića. Edi je imao koncert u beogradskom “Pioniru”, a dan pred nastup imao je priliku da vidi ploče Riblje Čorbe, pri čemu mu je objašnjeno da se radi o jednom od najboljih jugoslovenskih rokenrol sastava.

Grant je poslije beogradske svirke promukao, te se izvinio članovima poznate grupe što ne može da pjeva u pjesmi “Amsterdam”. Bora Đorđević je bio uporan, te je uspio da Edija nagovori da dođe u studio i da snimi svoju dionicu za numeru.

Ipak, bilo je problema. Portir koji se našao tamo nije dozvolio Grantu da uđe u studio, jer Edi nije imao dozvolu tamo da boravi, tačnije, nije bio na spisku.

“Tada mi je pukao film. Na oči su mi pale roletne. Zar posle toliko muka i neizvesnosti da cijelu stvar s*ebe Laza portir? Zgrabio sam nesrećnog čoveka i sa sve pištoljem ga bacio iza pulta. Laza nije mogao da veruje šta mu se dešava. Baš nekako u tom trenutku, u studio su ušetali Grant, Slađana Milošević i neko društvo, ne primećujući s*anja u toku. Samo sam rekao pokojnoj Dragani: slušaj, kad ovaj zovne miliciju, zadržavaj ih što duže. Posle su mi pričali da je Laza, kada je došao sebi, zvao svog šefa i raportirao: ‘Pevač Đorđević me je fizički napao u pijanom stanju i uveo neka neovlašćena lica u Studio 5. Kako da postupim?’”, rekao je u jednom intervjuu Bora Đorđević, piše kaldrma.rs.

Na kraju, Edi je snimio svoju dionicu, a pjesma “Amsterdam” mu je zvučala svjetski. Ostalo je istorija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije