Scena

Hitovi koje je za druge napisao Bora Đorđević

Hitovi koje je za druge napisao Bora Đorđević
Foto: Facebook/Riblja čorba | Hitovi koje je za druge napisao Bora Đorđević

Bora Đorđević napisao je veliki broj hitova, ali ne samo za svoje bendove, već i za mnoge druge popularne grupe i pjevače.

Važio je za jednog od najpopularnijih tekstopisaca tokom proteklih decenija. Pisao je i za rok i pop izvođače, ali i narodnjake. Mnoge pjesme postale su veliki hitovi, a ovo su neke od njih:

Prema zvaničnoj biografiji, prvi tekst koji je napisao za nekog drugog, a ne svoj bend bio je tekst pjesme "Loš glas", koja je 1978. godine izašla kao singl Zdravka Čolića.

Početkom 1979. godine, Bora se pojavljuje na albumu Đorđa Marjanovića "Hvala vam prijatelji", sa tekstovima za pjesme "Aerodrom" i "Samo dugme na kaputu".

Zatim na albumu Nede Ukraden "Neda" na muziku Kornelija Kovača pisao je tekst za pjesmu "Jedino sa tobom".

Krajem 1979. godine, Bora se pojavljuje kao tekstopisac na singl ploči Maje Odžaklijevske "Ti si moj sledeći promašaj".

Pisao je tekstove i za Generaciju 5, "Umoran od svega" (1980), "Dolazim za pet

minuta" (1980), "Pseto" (1980).

Početkom 1985. godine, na albumu Olivera Mandića "Dođe mi da vrisnem tvoje ime" Bora je pisao tekst za pjesmu "Ja sam lud".

Bora je pisao tekstove i za pjevače narodne muzike, pa je recimo pisao za Šabana Šaulića tekst "Prikrašću se tebi pod prozore", koja se našla na albumu "Kafanska noć" (1985).

Na albumu Predraga Živkovića Tozovca (1985) Bora je pisao tekst za pjesmu "Vodeničareva kćer", na muziku Predraga Živkovića, ali je potpisao suprugu Draganu Ivić – Gagu, što je bio slučaj i sa pjesmom Izvorinke Milošević "Kad te sudbina uzme na zub".

Na albumu Zorice Marković "Otrove moj" (1986), napisao je tekst za pjesmu "To više nismo mi", na muziku Miše Markovića, i ponovo potpisao svoju suprugu.

Poslije dugo vremena ponovo je pisao za Zdravka Čolića.  Na albumu "Okano" (2000) pisao je tekstove pjesama "Idem da odmorim", "Mjerkam te, mjerkam".

Takođe, 2003, na albumu Zdravka Čolića "Čarolija", našle su se pjesme koje je Bora radio sa Bajagom, "Biti il’ ne biti" i "Mnogo hvala".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije