Ljubav i seks

Je li vaš partner toksičan? Ne zanemarujte znakove upozorenja

Je li vaš partner toksičan? Ne zanemarujte znakove upozorenja
Foto: Vera Arsic/Pexels | Je li vaš partner toksičan? Ne zanemarujte znakove upozorenja

Kada se osjećamo istinski zaljubljeno u svog partnera, nije rijetkost da postanemo slijepi za njegove postupke.

Kada su ti bolni postupci usmjereni prema nama, može nam se činiti kao da smo mi krivi za partnerovu ljutnju i loše postupanje, kaže savjetnik i terapeut John Gray.

"Mnoge žrtve zlostavljanja nose teret svojih zlostavljača. Osjećaju kao da su one nešto pogrešno učinile kako bi naljutile partnera i traže načine da izbjegnu njegove ili njezine ispade. Iako su namjere iza tih postupaka iz ljubavi, njihovi napori ostaju neprimijećeni, dok se zlostavljanje samo pogoršava kako opasna, nasilna veza traje", objašnjava za YourTango.

Savjetnik za veze, Charles J. Orlando, bračna savjetnica Rhoberta Shaler i terapeutkinja Jennifer Maddox ističu da žrtva nikada nije kriva. Dakle, ako nismo sigurni jesmo li u toksičnoj i nasilnoj vezi, stručnjaci su podijelili dva znaka upozorenja.

1. Nije riječ o fizičkom nasilju, već o drugim oblicima zlostavljanja

Zlostavljanje može poprimiti različite oblike, uključujući emocionalno, financijsko i intimno, a ne samo fizičke modrice i ožiljke. Važno je prepoznati štetu koja je učinjena, iako je to teško i često se zanemaruje.

2. Neko drugi je primijetio zlostavljanje

Možda sami ne prepoznajemo zlostavljanje, ali ljudi koji su nam bliski mogu ga uočiti posmatrajući našu vezu iz druge perspektive. Ako neko iz našeg okruženja to primijeti prije nas, trebamo uzeti u obzir njihovu perspektivu i razmisliti o postupcima svog partnera.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije